Już od 11 czerwca podczas niezwykle swojskich warsztatów będziemy mogli zgłębić tajniki najlepszej sztuki serowarskiej i nauczyć się wypiekać pachnący chleb.
Jeśli jeszcze nie macie planu na czerwcowy weekend ta propozycja jest właśnie dla Was. Za sprawą hotelu Kozi Gród w Pomlewie na Kaszubach i Akademii Siedliska pod Lipami przeniesiemy się w świat, w którym nasze babcie i prababcie komponowały śniadaniowe menu dla całej rodziny. Te niezwykłe warsztaty wytwarzania naturalnej żywności są nie tylko dla pasjonatów smaku, ale dla wszystkich tych, którym zależy na powrocie do korzeni i wprowadzeniu do codziennej diety swojskich, fantastycznych produktów.
Za sprawą szefowej kuchni, serowar i specjalistki od wypieku chleba, założycielki Akademii Siedliska pod Lipami Joanny Włodarskiej, ser podpuszczkowy i chleb na zakwasie znów mogą zacząć królować na naszych stołach. Podczas lekcji kuchennej alchemii nauczymy się naprawdę niemało.
Sobotnie przedpołudnie upłynie pod znakiem sera – warzenie goudy, wytwarzanie sera korycińskiego oraz sera żuławskiego z ziołami bez wątpienia zaangażuje serca uczestników. W bogatym programie przewidziane są również zajęcia na pobliskiej łące z zielarstwa.
W niedziele uczestnicy upieką chleb i zrobią z własnoręcznie zebranej śmietanki zrobią samodzielnie tradycyjne polskie masło. Następnie zabiorą się do pracy nad serem camembert i spróbują swoich sił przy wytwarzaniu oscypka. Wszystkie własne wyroby będzie można wziąć ze sobą i poczęstować w domu lub w pracy rodzinę i przyjaciół.
Ponieważ warsztaty wymagają nieco wysiłku organizator, Hotel Kozi Gród w Pomlewie, zadbał o odpowiednio dojrzewający hotelowy relaks.
Warsztaty ruszą pełną parą 11 czerwca o godzinie 11.00 i potrwają (oczywiście z przerwami) do 12 czerwca do godziny 15:00.
Koszt weekendowych warsztatów to 510 zł wraz z noclegiem i wyżywieniem.
Bilety znajdziecie TUTAJ. Gwarancją rezerwacji jest wpłata zaliczki w wysokości 150 zł.
11-12 czerwca, Warsztaty Serowarskie i Chlebowe na Kaszubach, Hotel Kozi Gród, Leśników 3, Pomlewo koło Gdańska. Bilety wstępu 510 zł.