Orient podbija świat – kuchni chińska czy indyjska jest już doskonale znana lokalnym smakoszom, pora więc na nowe smaki. Świetną okazją do ich odkrywania może okazać się kurs kuchni koreańskiej, odbywający się 12 stycznia w Składzie Bananów.
Z czym kojarzy Ci się kuchnia koreańska? Właśnie. Ciężko wymienić choć jedną potrawę, mimo że znakomicie znamy przysmaki pochodzące z Chin, Indii, Japonii czy Tajlandii. Kuchnia koreańska to dla wielu zagadka, choć pochwalić może się bogactwem smaków, kolorów i aromatów. To kuchnia kontrastów – pikantności towarzyszą łagodne dodatki, kwaśność równoważona jest przez słodycz, a składnikom rozgrzewającym towarzyszą te chłodzące. To także naturalne, zdrowe składniki i niska zawartość tłuszczu. Podstawą przyrządzanych dań jest ryż, uprawiany tam od wieków, a towarzyszą mu chude mięso, ryby, owoce morza oraz przeróżne warzywa. Za narodową potrawę uważane jest kimchi, czyli sfermentowana mieszanka różnych warzyw (głównie kapusty pekińskiej, rzodkwi, marchwi, imbiru, czosnku i chilli), którą dodaje się do wielu dań.