14-16 LISTOPADA – WARSZAWA – FESTIWAL CZEKOLADY I SŁODYCZY

Wydarzenia kulinarne

14-16 LISTOPADA – WARSZAWA – FESTIWAL CZEKOLADY I SŁODYCZY

Pałac kultury i nauki po raz kolejny gościć będzie miłośników słodkości w każdym wieku. Rusza kolejny festiwal czekolady i słodyczy.

Praliny, sękacze, makaroniki

Festiwal czekolady i słodyczy to targi cukiernicze skierowane do zarówno do producentów, jak i konsumentów, ze szczególnym uwzględnieniem najmłodszych miłośników słodkości. Dla tych wstęp na targi jest darmowy. Nie zależnie jednak od wieku, wszyscy zwiedzający będą mieli szansę spróbowania wyrobów czołowych polskich producentów. Na targach pojawią się czołowe polskie cukiernie (m.in. Cukiernia Sowa, Wedel, Manufaktura Czekolady) oraz mistrzowie cukiernictwa. Warszawski festiwal to nie tylko torty, batony i czekoladowe praliny. Wśród wystawców nie zabraknie producentów karmelków, ciast, a nawet słodkich lukrów. Na gości czekać będą także francuskie makaroniki czy tradycyjne sękacze. Na gości, oprócz wykwitnych słodyczy, czekają także liczne atrakcje.

Konkurs tortów i moda czekoladowa

Organizatorzy, w programie imprezy przewidzieli między innymi, pokazy mistrzów cukiernictwa i artystów, zdobiących czekoladowe eksponaty. W programie znalazły się również pokazy ręcznej produkcji pralin, czy pokazy dekorowania tortu. Podobnie jak w roku ubiegłym, na tegorocznym festiwalu nie zabraknie konkursu tortów i wystawy mody czekoladowej.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.