13 i 20 GRUDNIA – POZNAŃ – WOLNY TARG

Wydarzenia kulinarne

13 i 20 GRUDNIA – POZNAŃ – WOLNY TARG

fot. materiały prasowe

Szukasz niepowtarzalnych świątecznych prezentów? Jeśli mieszkasz w Poznaniu, warto odwiedzić 13 lub 20 grudnia Wolny Targ.

Wolny targ

Organizatorzy wolnego targu zapraszają na przedświąteczną edycję imprezy, której tematem jest wolny kiermasz choinkowy. To idealna okazja by zaopatrzyć się w wyjątkowe prezenty gwiazdkowe wykonane przez lokalnych rzemieślników. Oprócz tego, targ, jak zwykle, będzie okazją do spróbowania slow foodowych przysmaków, albo do tego, by na chwilę zwolnić tempo życia.

Wolny targ to cykliczna impreza , która jak twierdzą jej organizatorzy realizuję ideę wolnego życia. Za hasłem tym kryje się promocja slow floodu, lokalnych manufaktur, czy slow designu. – (…)znajdziecie u nas dowolne sposoby na stanie się nieco wolniejszymi ludźmi – zainspirujemy Was do zmiany, pomożemy o siebie zadbać, zaprezentujemy też owoce pracy ludzi, którzy robią ciekawe rzeczy. Wierzymy, że takie miejsce jak Wolny Targ może stać się dobrym początkiem dla nowych pomysłów na siebie i swoje życie! – Piszą na swojej stronie organizatorzy imprezy

Nie tylko w Poznaniu

Na kolejnych edycjach targu (Bliźniacze Wolne targi odbywają się także w Gdańsku i Słupsku) można kupić zdrową, produkowaną lokalnie żywność od rodzinnych wytwórców i regionalnych manufaktur. Kupujący mogą zaopatrzyć się we wszystkie, nawet najbardziej podstawowe produkty żywnościowe, od ekologicznych warzyw, przez wędliny, sery, jajka z wolnego wybiegu, oleje czy pieczywo. Z równie naturalnych produktów powstają także gorące potrawy, kanapki, czy śniadania, które można kupić i spożyć na miejscu podczas trwania imprezy. Oprócz tradycyjnej kuchni coś dla siebie znajdą na wolnym targu także wegetarianie czy osoby na diecie bezglutenowej. Targi to także wydarzenie kulturalne, okazja do rodzinnych spotkań i wspólnie czasu. Na dzieci czekają warsztaty i atrakcje, dorośli odpocząć mogą w strefie relaksu lub wziąć udział, na przykład w pokazach kulinarnych.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.