Bolkowice to niewielka miejscowość na Dolnym Śląsku, w której corocznie, 15 sierpnia odbywa się “Święto Pstrąga”. Jest to plenerowa impreza dla miłośników lokalnych ryb, które hodowane są w specjalnie utworzonych do tego stawach przepływowych.
Mięso pstrągów jest cenione ze względu na dużą ilość białka, aminokwasów oraz występowanie w nim kwasów omega-3, selenu, jodu i witaminy A, D I E. Ryby te w stanie naturalnym żyją w czystej, dobrze natlenionej wodzie. Pstrągi hodowlane wymagają podobnych warunków, przez co hodowane są w specjalnych stawach z dostępem do przepływu czystej wody. Warunki te korzystnie wpływają na rozwój ryb, z których pozyskuje się zdrowe mięso. W Polsce występują pstrągi potokowe, źródlane i tęczowe. Te ostatnie zostały sprowadzone ze Stanów Zjednoczonych i cieszą się ogromną popularnością. Wynika ona nie tylko z szybkiego wzrostu ryb, ale również z charakterystycznego smaku mięsa, które jest zbliżone do smaku łososia (pstrąga tęczowego nazywa się często mianem łososiowego).