15 SIERPNIA – USTROŃ – ŚWIĘTO BARANINY

Wydarzenia kulinarne

15 SIERPNIA – USTROŃ – ŚWIĘTO BARANINY

Fot. Materiały Prasowe

15 sierpnia w Ustroniu odbędzie się dziesiąta edycja Mistrzostw Polski W Podawaniu Barainy i Święta Baraniny. Patronat nad tegoroczną edycją objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński oraz Burmistrz Miasta Ustroń.

Folklorystyczna część święta będzie miała miejsce na rynku głównym w Ustroniu, natomiast część związana z mistrzostwami odbędzie się w RM Gastro. W finale Mistrzostw Polski W Podawaniu Baraniny weźmie udział dziewięć dwuosobowych zespołów kucharskich, które zostały wyłonione na drodze eliminacji, w trakcie których drużyny nadyłały przygotowane przez siebie receptury. Konkurs skierowany jest do profesjonalistów, dlatego wystarują w nim jedynie kucharze pracujący aktualnie w zawodzie. W finale zespoły będą przygotoywać danie główne, którym jest comber z polskiej jagnięciny z kością oraz deser, którego składową musi być ser owczy, bryndza, bryndz lub oscypek, z obowiązkowym dodatkiem polskiego jabłka i miodu.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak