17 lipca odbędzie się III Slow Food Piknik w Dworze Sieraków. Zajrzyjcie do sierakowskiego parku i spróbujcie dań i wyrobów w stylu slow.
Jeśli aktualnie spędzacie letni czas urlopu gdzieś w Małopolsce to w niedziele zajrzyjcie do parku przy Dworze Sieraków. Szykuje się tam już trzecia edycja Slow Food Pikniku. Nie ma jak odpoczynek połączony z rekreacją, smacznym i naturalnym jedzeniem z regionu w przyjaznym miejscu na świeżym powietrzu. Leniwa i zdrowa atmosfera imprezy slow food z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Wśród kulinarnych atrakcji będą dania z grilla, polskie cydry, piwa i regionalne smakołyki. Będzie można spróbować serów z wytwórni Figa, podhalańskich oscypków i przysmaków z Koziarni. Podelektujemy się naturalnymi sokami i lokalnymi miodami. Szef kuchni dworu Sieraków ma dla przybyszów kilka niespodzianek, a wśród nich dania ze ślimaków. Pod dostatkiem będzie innych produktów w stylu slow food – wędlin z własnych wędzarni, domowych przetworów i ryb z pobliskiego Jeziora Dobczyckiego.
Piknik w sierakowskim parku ma charakter otwarty, ale jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat polskiego wina lub sera musicie zaopatrzyć się w płatne wejściówki. W programie są zaplanowane następujące warsztaty i degustacje:
12.30 Degustacja win z Małopolski: prowadzi Justyna Korn-Suchocka – redaktor Magazynu Czas Wina
13.30 Warsztaty wędzenia ryb: prowadzi Janusz Fic – szef kuchni Dworu Sieraków
15.00 Degustacja polskich cydrów: prowadzi Bartosz Wilczyński – Promotor kulinarny Stowarzyszenie Polskie Cydry Autorskie
17.00 Polskie sery i wino, warsztaty łączenia smaków: prowadzi Wojciech Giebuta – redaktor Magazynu Czas Wina
W cieniu sierakowskich drzew będzie można odpocząć na leżaku lub na kocu. Miłośnicy bardziej aktywnych form spędzania wolnego czasu poćwiczą slow sporty – grę w krokieta i bule. Zapowiada się bardzo przyjemne, powolne popołudnie.
17 lipca 2016, III Slow Food Piknik, Dwór Sieraków, Sieraków 299, Dobczyce, w godzinach 12:00 – 21:00. Wstęp wolny! Obowiązują wejściówki na każdy z warsztatów 50 zł/os.