18 marca – Lawendowy obiad – Białystok

Warsztaty kulinarne

18 marca – Lawendowy obiad – Białystok

Fot. Materiały prasowe

Wszyscy wiedzą, że lawenda pięknie pachnie, przy okazji odstraszając mole i inne owady.  Niewielu jednak zna jej smak. Jeżeli należycie do tego grona, a lubicie poszukiwać nowych smaków, warsztaty kulinarne Lawendowy obiad, organizowane przez białostockie studio kulinarne Atuty, to idealna okazja, by spróbować lawendy i przekonać się, że jest także znakomitym  dodatkiem w kuchni!

Gotowanie z lawendą poprowadzą Ula i Grzegorz Kopciewscy – właściciele pola lawendy w podlaskich Dworzyskach. Zakochani w swoim regionie, spełnili swoje marzenie o życiu w zgodzie z naturą, przeprowadzając się do Puszczy Knyszyńskiej, gdzie mają swoje pole lawendy. Lubią podróżować, gotować i jeść – ona bardziej na słono, on na słodko. Podczas warsztatów wykorzystamy lawendę z ich polany w Dworzysku.

Lawenda jest ziołem o niezwykłych właściwościach zapachowych i zdrowotnych – a podczas warsztatów kulinarnych „Lawendowy obiad” przekonacie się też, że stanowi także niezwykle ciekawy dodatek w kuchni. Można dodawać ją zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych; jest też składnikiem popularnej mieszanki ziół prowansalskich.

Patrycja Calińska

Patrycja Calińska

Miłośniczka dobrego kina, autorskiej mody i dalekich podróży. Uwielbia wypróbowywać i łamać przepisy, szukając tych idealnych, które skrupulatnie kolekcjonuje w domowym przepiśniku.