Dobra kuchnia i dobre wino idą ze sobą w parze niemal jak Bonnie i Clyde. Chcesz się o tym przekonać? Odwiedź warsztaty wina smaki & aromaty.
Od przybytku głowa jednak boli
Wino stało się nieodłącznym atrybutem dobrej kuchni dla bardzo wielu Polaków. Butelka dobrego cabernetu czy chardonnay, nie zależnie czy w kieliszku czy dodana do dania, coraz częściej pełni rolę przyprawy, ubogacającej smak potraw. Wino stało się więc napojem dostępnym dla wszystkich, także pod kątem ceny. A to, oprócz oczywistych zalet wiąże się też z wadami. Pomiędzy półkami z winem nie trudno zgubić się w morzu regionów, etykiet i klasyfikacji. Na szczęście, są miejsca w których z łatwością dowiecie się nie tylko jak sobie z tym problemem poradzić, ale także jak w prosty sposób wykorzystać wino w kuchni.
Od hobbisty do konesera
Podczas 4-godzinnego wykładu pod okiem V-ce mistrza Polski Sommelierów uczestnicy nauczą się jak krok po kroku degustować wino, porównywać je między sobą, jak rozmawiać o winie i, przede wszystkim jak łączyć je z potrawami. Smak & aromat wprowadzi miłośników dobrej kuchni w bogaty i skomplikowany świat winiarskich regionów, odmian winorośli, bodeg, chateau i winnic z różnych stron świata. Uczestnicy będą mieli szansę spróbować kilku różnych win i zastosować na ich przykładzie poznane umiejętności. Oczywiście, mówienie o winie nie może obejść się bez dobrej kuchni.