19-22 LISTOPADA – WARSZAWA – NIE MA JAK UMAMI

Wydarzenia kulinarne

19-22 LISTOPADA – WARSZAWA – NIE MA JAK UMAMI

Little Chef odkryje przed najmłodszymi tajemnicę piątego smaku. Szkoła Gotowania dla Dzieci zaprasza na listopadowe warsztaty kulinarne.

Umami znaczy pyszny

Każdy z nas zna i przeważnie bez problemu odróżnia cztery podstawowe smaki – słodki, słony, gorzki i kwaśny. Podział ten przez wieki pozostał właściwie niezmieniony. Miłośnicy dobrej kuchni wyróżniają jednak jeszcze jeden, do niedawna zupełnie nie znany smak – umami. Odpowiada za niego wyilozolowany w 1908 roku kwas glutaminowy. Jego odkrywca, japoński chemik Kikunae Ikeda określił wrażenie jak wywołuje mianem „pyszne” (z japońskiego to właśnie umami).

Nie ma jak umami

Substancja ta, choć często pozyskiwana sztucznie, obecna jest naturalnie w bardzo wielu produktach spożywczych. Mimo to, przeciętny zjadacz chleba może mieć kłopot z jej rozróżnieniem. Umami nie łatwo bowiem zidentyfikować. Odpowiada on bowiem za uczucie „pełni” potrawy, jej „mięsistość” i głębię. Związany jest raczej z ogólnym wrażeniem, jakie towarzyszy całości dania, niż z jakimś jednym, konkretnym jego elementem. Choć trudno w jednoznaczny sposób opisać , naukowcy nie mają dziś wątpliwości, że nie da się go uzyskać z połączenia znanych nam czterech podstawowych smaków. Wzorcowymi przykładami produktów, w których smak ten znajdziemy są sos sojowy, boczek, kawior, parmezan, czy keczup, jednak umami doszukać się można także w bardzo wielu innych produktach.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.