23-31 PAŹDZIERNIKA – RESTAURANT WEEK

Wydarzenia kulinarne

23-31 PAŹDZIERNIKA – RESTAURANT WEEK

fot. materiały prasowe

Restaurant Week to największe ogólnopolskie święto restauracji, w którym weźmie udział ponad 150 restauracji w najważniejszych polskich miastach. Przygotują one na festiwal trzy popisowe dania (przystawka, danie głównie, deser) w promocyjnej cenie 39 zł. Zgodnie z ideą tej edycji festiwalu potrawy będę inspirowane lokalną kuchnią i świeżymi, regionalnymi produktami.

Restaurant Week odbywa się cyklicznie od 2014r. Jak podkreślają organizatorzy, misją festiwalu jest wspieranie rozwoju oraz promocja wysokiej jakości polskiej sceny restauracyjnej. To niepowtarzalna okazja poznania najlepszych restauracji w ich popisowym, festiwalowym wydaniu.

Tym razem festiwal po raz pierwszy pojawi się na Śląsku, obejmując swym zasięgiem prawie całą aglomerację śląską w ramach SILESIA RESTAURANT WEEK. Nowością są też wydarzenia towarzyszące, które odbędą się w Warszawie. Wraz m.in. z Domem Spotkań z Historią, FoodLab Grzegorza Łapanowskiego i restauracją Der Elefant organizatorzy zapraszają na wykłady (“Historia warszawskiej gastronomii”), spacer historyczno – gastronomiczny, warsztaty z szefami kuchni i zdrowego gotowania dla dzieci, wystawę zdjęć, czy debatę “Czy warto pakować się w gastronomię?”.

Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek