Spacery po łąkach i lasach oprócz walorów relaksacyjnych mogą przynieść również przełom w kuchni. O ile każdy z nas wie jak wyglądają przepyszne jagody, jeżyny, poziomki, czy borówki oraz potrafi rozpoznawać wybrane gatunki grzybów, tak znikoma ilość osób wie jak wyselekcjonować kwiaty i dzikie zioła, tak by móc wykorzystać je w kuchni.
Organizatorzy warsztatów kulinarnych „Sielska Uczta”, które odbędą się w sudeckim Potoczku pragną przekazać właśnie tę wiedzę zainteresowanym nią miłośnikom kuchni. Podczas spaceru po łąkach i lasach uczestnicy warsztatów zbiorą jadalne kwiaty, zioła i owoce, które zostaną wykorzystane później do wspólnego przygotowania posiłku. Organizatorzy opowiedzą o zastosowaniu znalezisk i ich właściwościach leczniczych oraz podzielą się kulinarnymi ciekawostkami na ich temat. Zaprzyjaźniony rolnik przywiezie swoje warzywa, jajka, sery i śmietanę
Osobami odpowiedzialnymi za szkolenie będą Kuba Korczak – doświadczony szefa kuchni i Matylda-Zoe Szmidt. Na koniec spotkania zostanie wspólnie przygotowana uczta na łące, którą oprócz dań uświetnią lampiony i muzyka.
Wymagane zapisy. Przewidziana liczna uczestników – 10 osób. Cena 450 zł/os. W cenie: ponad 8 godzin warsztatów, 2 noclegi w pięcioosobowych pokojach w „U Lokusza”, śniadania, obiadokolacje i tytułowa uczta.