Zastanawialiście się kiedyś, ilu noży naprawdę potrzebujecie w kuchni oraz do czego służą poszczególne z nich? Wbrew pozorom, technika posługiwania się nożami nie jest rzeczą oczywistą – nikt jej tak naprawdę nie uczy (bo i nie posiada specjalistycznej wiedzy), co sprawia, że znajduje się gdzieś w szarej strefie umiejętności kulinarnych. Chcecie to zmienić? Mamy dla Was idealne rozwiązanie.
Warsztaty Knife Skills to kompleksowa lekcja na temat tego, co, czym i jak kroić. W programie część merytoryczna: rodzaje noży w kuchni, zasady przygotowania stanowiska do pracy oraz zasady bezpieczeństwa podczas krojenia, a także część techniczna: wprowadzenie do prawidłowych technik krojenia i tempa pracy z nożem. Podczas części praktycznej nauczycie się: 9 technik krojenia warzyw (bátonnet, brunoise, jardinière, julienne, macédoine, printanière, vichy, noisette, cocotte), podstawowych technik filetowania owoców i siekania ziół oraz podstawowych technik trybowania i siekania wołowiny. W planach jest także gotowanie: na koniec zajęć uczestnicy przygotują tatara wołowego z szalotką, korniszonem i podgrzybkiem oraz stek wołowy z karmelizowaną marchewką, chipsami pietruszkowo – marchewkowymi i peklowanym burakiem. Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Warsztaty umilą oczywiście rozmowy i kubek rozgrzewającego naparu lub zimowego, korzennego grzańca.