Tofu to popularny szczególnie w Azji sojowy twarożek otrzymywany z mleka sojowego. Został on wynaleziony najprawdopodobniej już w II wieku przed naszą erą w Chinach, gdzie stanowi jedno z podstawowych źródeł białka w diecie. Spopularyzowana nazwa tofu wywodzi się z języka japońskiego, w Chinach twarożek ten znany jest jako doufu. Różnica pomiędzy japońskim, a chińskim tofu nie polega jednak tylko na fonetyce. Japońskie tofu, które produkuje się od około II wieku naszej ery jest mniej delikatne i chude od swego chińskiego pierwowzoru, a wynika to z różnych tradycji przygotowywania mleka sojowego.
Tofu tradycyjnie wytwarzano również w Korei, Wietnamie i Tajlandii. Obecnie zostało ono spopularyzowane i cieszy się globalnym powodzeniem. Wszystko to za sprawą obfitowania w białko, roślinne tłuszcze nienasycone, sole mineralne i witaminy (fosfor, potas, sód, sole żelaza, witaminy z grupy B, cholinę, witamina E). W połączeniu ze swą niskokalorycznością i brakiem cholesterolu sprawiło to, że serek ten jest chętnie jedzony przez wegan i wegetarian.