27 CZERWCA – 1 LIPCA – KULINARNA AKADEMIA DWÓCH SIÓSTR – WARSZAWA

27 CZERWCA – 1 LIPCA – KULINARNA AKADEMIA DWÓCH SIÓSTR – WARSZAWA

Wydarzenia kulinarne

27 CZERWCA – 1 LIPCA – KULINARNA AKADEMIA DWÓCH SIÓSTR – WARSZAWA

Fot. Materiały prasowe

Już w pierwszym tygodniu wakacji Kulinarna Akademia Dwóch Sióstr zabierze małych amatorów gotowania na wielką kulinarną wyprawę. Świat kolorowych warzyw, smakowitych kąsków, maślanych ciasteczek i orzeźwiającej lemoniady stoi otworem i do tego całkiem niedaleko!

W tym roku Letnia Akademia z Dwoma Siostrami ma znów genialną propozycję. Tym razem najmłodsi adepci sztuki kulinarnej mogą spodziewać się świetnej zabawy podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych w niezwykłym miejscu – w Księgarni Dwóch Sióstr przy ul. 3 Maja w Warszawie. Zajęcia pod okiem znakomitych mistrzów kuchni będę odbywać się od 27 czerwca do 1 lipca, codziennie w godzinach od 12:00 do 13:30. Lekcje komponowania smaku i kulinarnej estetyki przeznaczone są dla dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Drodzy rodzice szybko sprawdźcie wejściówki!

Krótki wakacyjny kurs gotowania jest przeznaczony nawet dla tych zupełnie początkujących kuchennych pomocników. Kandydaci na młodych kucharzy i kucharki będą zdobywać doświadczenie i umiejętoności ucząc się od najlepszych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych Wydawnictwa Dwie Siostry. A będą wśród nich Marta Dymek, guru polskiej kuchni roślinnej i autorka “Jadłonomii”, Zofia Różycka, cukierniczka-artystka i twórczyni “Alfabetu ciast” oraz autorzy książki “Suwała, Baron i inni” – szef kuchni restauracji Solec 44 Aleksander Baron, barman restauracji Solec 44 Julian Karewicz, szef kuchni restauracji Butchery & Wine Paweł Suwała i kucharz, pasjonat dobrej kuchni Piotr Szczęsny.

Codziennie inny mistrz kuchni będzie prezentował swoje sekretne przepisy. Przyjdźcie i wspólnie odkryjcie tajemnice wspaniałych warzyw lub niepozornych podrobów. Zobaczcie jak przygotować rewelacyjny wegański deser, smakowite, uwielbiane przez wszystkich słodkości czy pyszny napój gaszący pragnienie nawet w najbardziej upalne letnie dni. Po takich zajęciach mali absolwenci będą bezsprzecznie rządzić w kuchni przez całe wakacje i jeden dzień dłużej.

Harmonogram:

27 czerwca, poniedziałek: Kolorowe i zdrowe sałatki szefa kuchni, czyli jak zamienić zwykłe warzywa z ogrodu w bywalców restauracyjnych stołów – warsztaty z Pawłem Suwałą i Piotrem Szczęsnym.

28 czerwca, wtorek: Podroby nie do podrobienia, czyli jak pysznie przyrządzić najdziwniejsze kawałki mięska – warsztaty z Aleksandrem Baronem

29 czerwca, środa: Wegańska uczta, czyli jak zrobić pyszny obiad i deser bez mięsa, jajek i mleka – warsztaty z Martą Dymek

30 czerwca, czwartek: Lukrowane ABC, czyli jak się po(d)pisać maślanymi ciasteczkami – warsztaty z Zofią Różycką

1 lipca, piątek: Lemoniada że mucha nie siada, czyli ekspresowy kurs na młodego barmana – warsztaty z Julianem Karewiczem.

Serdecznie zapraszamy. Gwarantujemy, że będzie praktycznie, smacznie i fantastycznie!

Zapisy dostępne na stronie internetowej, aby przejść kliknij TUTAJ.

27 czerwca – 1 lipca 2016, Kulinarna Akademia Dwóch Sióstr, Księgarnia Dwie Siostry, Al. 3 Maja 2, Warszawa, w godzinach 12:00-13:30. Wejściówka na pojedyncze warsztaty 25 zł.

Marysia Mroziewska

Marysia Mroziewska