27 SIERPNIA – ZIELONA GÓRA – WARSZTATY BEZMLECZNE

Wydarzenia kulinarne

27 SIERPNIA – ZIELONA GÓRA – WARSZTATY BEZMLECZNE

Fot. Flickr/CC BY/

Świadomi cierpienia zwierząt konsumenci coraz rzadziej wybierają mleko odzwierzęce. W masowym chowie przemysłowym krów są one sztucznie zacielane, tak by produkowały nieustannie mleko. Nowo narodzone cielęta i jałówki pozostają z matkami bardzo krótko, tak by można było je szybko sprzedać do rzeźni lub (rzadko) hodowców bydła. Proceder ten oprócz dostarczania cielęciny ma na celu wymuszenie laktacji u krów i zaspokojenie popytu na krowie mleko, które wg większości medycznych badań nie powinno w ogóle znajdować się w diecie ludzkiej.

Z mleka odzwierzęcego oprócz empatycznych ludzi rezygnują również osoby uczulone na białko mleka lub laktozę. Alternatywą dla mleka krów, czy kóz jest jednak mleko roślinne, przez co osoby te nie są „skazane” na wyeliminowanie ze swej diety serów, czy dodatku do kawy.

W Zielonej Górze, 27 sierpnia zostaną przeprowadzone Warsztaty Bezmleczne, za które odpowiadać będzie Joanna Biała. Joanna Biała jest dyplomowanym dietetykiem i międzynarodowo certyfikowanym coachem. Swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem zaczęła na Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, gdzie obroniła tytuł licencjata. Następnie poszerzała wiedzę na studiach magisterskich Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak