Już po raz szósty będziemy świadkami niezwykłego Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka, który odbędzie od 28 do 29 maja się na Rynku Starego Miasta w królewskim Sandomierzu!
Organizatorzy nie kryją dumy, że impreza gromadzi coraz więcej pasjonatów i amatorów serowej rewolucji w Polsce. W tym roku nasza peregrynacja po świecie nieskończonych serowych smaków będzie wyjątkowo długa. Na sandomierskim rynku będzie czekać około 100 wystawców z Polski i zagranicy oraz ponad 300 gatunków sera. Warto zauważyć, że na różnorodność i jakość polskich produktów przetwórstwa mlecznego ogromny wpływ mają rodzimi producenci serów zagrodowych na bazie surowego mleka i to właśnie oni zawsze zajmują szczególne miejsce na sandomierskim festiwalu.
Do królestwa serów przybędą też znakomici goście i znawcy, tacy jak Pascal Beillevaire, francuski producent i znawca serów (Fromagerie Beillevaire) czy prof. Monika Wszołek (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie). W przyjemnej, slowfoodowej atmosferze Czas Dobrego Sera spędzimy podczas spacerów, degustacji, spotkań i rozmów z serowarami. Dodatkowo dla wszystkich smakoszy przewidziane są „Laboratoria Smaku”, podczas których można eksperymentować ze smakiem sera w kuchni.
Na festiwalu nie zabraknie też polskich winiarzy. Degustacja wyśmienitych serów nie może obejść się bez aromatu wina! Mariaż tych dwóch smaków będzie miał swój finał podczas sobotniej kolacji w Restauracji Ciżemka, przygotowanej przez polskich wybitnych szefów kuchni.
Warto dodać, że organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, która wspiera niewielkich regionalnych producentów i chroni ich prawa do produkcji i sprzedaży czystej, często tradycyjnej i bardzo dobrej jakości żywności. Slow Food wiele uwagi poświęca procesom naturalnego wzrostu, dojrzewania i wytwarzania produktów, a wśród swoich celów wymienia przede wszystkim „ochronę prawa do smaku”. Ciekawostką jest to, że ruch slow food zrodził się właśnie podczas towarzyskich degustacji wina i sera.
Godziny otwarcia festiwalu:
Sobota: 10:00-20:00
Niedziela: 09:00-18:00
Organizatorem festiwalu Czas Dobrego Sera jest Slow Food Polska.
Szczegółowy program festiwalu znajdziecie TU.