Warszawskie Centrum Techniki Kulinarnej „DORAM” 28 lipca zorganizuje warsztaty kulinarne dla profesjonalistów branży gastronomicznej. Warsztaty będą dotyczyły przygotowania dań metodą sous vide, co po francusku oznacza „w próżni”. Sous vide polega na długotrwałym gotowaniu potraw zamkniętych w szczelnych plastikowych workach, które umieszcza się w gorącej wodzie. Celem tych działań jest zachowanie wysokiej jakości żywności oraz wydobycie ich naturalnego smaku. Chociaż metoda sous vide została po raz pierwszy opisana w XVIII wieku, to czasem jej świetności okazały się dopiero lata 60. minionego stulecia. Zaczęto wtedy wykorzystywać ją jako sposób na przemysłowe konserwowanie żywności.
Spotkanie zorganizowane w Warszawie będzie obejmować część teoretyczną (metody gotowania, dobór sprzętu), praktyczną (dostosowanie temperatur) oraz przekazanie wiedzy na temat wykorzystania olejów smakowych. Prelegenci wraz z gośćmi wspólnie omówią i przygotują mięsa, ryby, frutti di mare, warzywa oraz owoce. Pojawi się również segment dotyczący infuzji alkoholu we współczesnym barmaństwie.