Kuchni włoskiej chyba nikomu nie trzeba reklamować: zachwyca bogactwem smaków i aromatów, różnorodnością regionalnych składników, a także magicznymi właściwościami prospołecznymi – chyba każdy, kto skosztował włoskiej kuchni wie, że najlepiej smakuje ona w towarzystwie. Dzięki cyklowi warsztatów Cucinare bene! możecie połączyć wszystkie jej właściwości: nacieszyć się smakami i aromatami, dobrze bawić w doborowym towarzystwie, a przede wszystkim wynieść ze spotkania wiedzę, która pozwoli Wam dalej rozsmakowywać się we włoskiej kuchni, dzieląc się swoimi umiejętnościami z rodziną i znajomymi.
Każde z cyklu 8 warsztatów, odbywających się raz w miesiącu, prowadzi krakowski makaroniarz, Bartek Kieżun. Każdorazowo uczestnicy przygotowują pełny domowy włoski posiłek – od przystawki aż po deser. Program warsztatów dostosowany jest do dostępności sezonowych produktów w Polsce, tak, by – zgodnie z włoską tradycją kulinarną – wykorzystać te warzywa i owoce, które są najlepsze w danym miesiącu. Cykl przygotowano z myślą o pasjonatach włoskiej kuchni i tych, którzy dopiero zaczynają odkrywać jej uroki, słowem – każdym, kto chce się nauczyć gotować po włosku. Zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i osoby bardziej już w kuchni doświadczone będę podczas warsztatów mile widziane. Każde z zajęć są odrębną całością, dlatego można dołączyć do kursu w każdej chwili lub uczestniczyć tylko w tych, które najbardziej nas zainteresują.