3 czerwca rusza już 8 edycja Festiwalu Europa na Widelcu we Wrocławiu. Genialne dolnośląskie potrawy i wybrane przysmaki z wielu zakątków Europu będą okazale prezentować w menu na wrocławskim Rynku.
Festiwal Europa na Widelcu zawitał we Wrocławiu w 2009 roku i od tej pory tłumnie gromadzi mieszkańców i żądnych smaku turystów na wspólnym czerwcowym biesiadowaniu. W tym roku ten pomysłowy przegląd polsko-europejskiej kuchni jest wydarzeniem podwójnej rangi, ponieważ Wrocław pełni honory Europejskie Stolicy Kultury. Na gości z Polski i z zagranicy czeka naprawdę mnóstwo atrakcji i wydarzeń kulinarnych.
Jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarnych możliwości Roberta Makłowicza i Piotra Binkota, nota bene ambasadorów festiwalu, wyznaczają ramy wrocławskiej imprezy. Podczas festiwalu będziemy świadkami istnej rewii europejskich smaków. Potrawy z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Grecji, Czech, Francji czy Niemiec wypełnią stoły na dużym wrocławskim Rynku.
Pierwsze skrzypce oczywiście będzie grać współczesna wrocławska kuchnia łącząca niekiedy odległe tradycje kulinarne. Hubertówka na trójniaku, śląskie niebo czy makówki to tylko niektóre propozycje dla zwiedzajacych degustatorów.
Repertuar dań z innych krajów europejskich będzie równie smakowity i wystawny. Wołowina w piwie po flamandzku, francuski ratatouille, musaka, pulled pork burger, andaluzyjski chłodnik, litewskie koldunai, bacalhau com natas czy tagiatelle alla bolognese zaostrzą apetyty tubylców.
Desery też zapowiadają się wyśmienicie – szarlotka prowansalska, irlandzkie apple crumble, tiramisu, czeskie ciasto czekoladowe i baklava skuszą nawet tych, którzy zawsze na diecie. Przyznajcie sami – brzmi to wszystko przepysznie!
Oprócz tradycyjnych wspaniałych dań i regionalnych produktów z różnych europejskich krain, jest jeszcze jeden powód dla którego nie możecie przegapić czerwcowej imprezy we Wrocławiu. A mianowicie bogaty i bardzo ciekawy program, w którym aż roi się od wydarzeń i imprez towarzyszących, a w nim premiera „Wrocławskiej książki kulinarnej”, Wrocławskie Spotkania Nalewkowe, wystawa „Europa od kuchni”, Targi Książki Kulinarnej, Food Desing Expo, Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa. Ponadto konkursy, warsztaty, animacje dla dzieci, pokazy i koncerty.
3 czerwca: Dzień wrocławski – wrocławska kuchnia będzie dostępna od godziny 15:30
4 czerwca: Biesiada Europejskich Stolic Kultury – od godziny 11:00 sprzedaż cegiełek, a nieco później parada europejskich kucharzy i wspólne biesiadowanie.
Koniecznie zapoznajecie się szczegółowo z menu i z programem. Pakujemy się i jedziemy do Wrocławia! Nie warto sobie odmawiać takiej uczty.
3-4 czerwca, Festiwal Europa na Widelcu, wrocławski Rynek, Wrocław. Wstęp płatny.