W ramach ósmej edycji Łódź Street Food Festival, która odbywać będzie się w Łodzi w dniach 3 i 4 października oprócz możliwości skoszowania potraw z przybyłych na tę okazję food trucków i restauracji będzie można wziąć udział również w warsztatach i pokazach.
Podczas pokazów zostanie przyblizona Historyczna Kuchnia Polska Królewska, a przybyli goście będą mogli dowiedzieć się więcej jak wyglądało życie najwyższych sfer w kraju w wiekach minionych.
Program pookazów przedstawia się następująco:
Godz. 12:00 Kasza gryczana pieczona po królewsku
Od zarania dziejów domeną kuchni polskiej były kasze rozmaite. Zmieniająca się moda, a także zamożność Polaków miała i ma wielki wpływ na sposób przyrządzania dosmaczania i wreszcie podania tychże.
Inaczej wyglądało to w wieku XVI/XVII. Pierwsza potrawa jaką zaprezentujemy podczas 8.ŁSFF to kasza gryczana pieczona podawana na stołach: królewskim, magnackich, szlacheckich oraz mieszczan. Jej wyjątkowość polegała na tym, że gotowana była w mleku, ze szczególnymi dodatkami np. z szafranem.