3 PAŹDZIERNIKA – ŁÓDŹ – HISTORYCZNA KUCHNIA POLSKA KRÓLEWSKA

3 PAŹDZIERNIKA – ŁÓDŹ – HISTORYCZNA KUCHNIA POLSKA KRÓLEWSKA

Wydarzenia kulinarne

3 PAŹDZIERNIKA – ŁÓDŹ – HISTORYCZNA KUCHNIA POLSKA KRÓLEWSKA

Fot. Materiały Prasowe

W ramach ósmej edycji Łódź Street Food Festival, która odbywać będzie się w Łodzi w dniach 3 i 4 października oprócz możliwości skoszowania potraw z przybyłych na tę okazję food trucków i restauracji będzie można wziąć udział również w warsztatach i pokazach.

Podczas pokazów zostanie przyblizona Historyczna Kuchnia Polska Królewska, a przybyli goście będą mogli dowiedzieć się więcej jak wyglądało życie najwyższych sfer w kraju w wiekach minionych.

Program pookazów przedstawia się następująco:

Godz. 12:00  Kasza gryczana pieczona po królewsku
Od zarania dziejów domeną kuchni polskiej były kasze rozmaite. Zmieniająca się moda, a także zamożność Polaków miała i ma wielki wpływ na sposób przyrządzania dosmaczania i wreszcie podania tychże.

Inaczej wyglądało to w wieku XVI/XVII. Pierwsza potrawa jaką zaprezentujemy podczas 8.ŁSFF to kasza gryczana pieczona podawana na stołach: królewskim, magnackich, szlacheckich oraz mieszczan. Jej wyjątkowość polegała na tym, że gotowana była w mleku, ze szczególnymi dodatkami np. z szafranem.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak