4 – 5 LIPCA – GOŚCISZÓW – PIECZENICA

Wydarzenia kulinarne

Położony na Dolnym Śląsku Gościszów niemalże w całości jest zamieszkiwany przez polskich reemigrantów z Jugosławii. Przodkowie mieszkańców Gościszewa przed drugą wojną światową wyjechali z terenów galicyjskich w celach zarobkowych do Bośni. Po wojennej zawierusze większość z nich wróciła jednak do Polski i osiedliła się w gminie Nowogrodziec.

Reemigranci nie odcinają się od swojej bogatej historii. Do tej pory pielęgnują oni tradycyjne obrzędy, które są żywym połączeniem galicyjskiego i bałkańskiego ducha. W trakcie corocznej imprezy noszącej miano „Pieczenica” przybyli goście mogą poznać osobiste historie reemigrantów, posłuchać jugosłowiańskich melodii oraz wziąć udział w kulinarnym święcie, którego meritum jest pieczenie prosiąt.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak