5 SPOSOBÓW NA SZPINAK DLA OSÓB, KTÓREGO GO NIE LUBIĄ

Sezon na, Szpinak

5 SPOSOBÓW NA SZPINAK DLA OSÓB, KTÓREGO GO NIE LUBIĄ

fot: cookmagazine

Od sałatki ze szpinakiem przez zielone smoothie i dip szpinakowy – oto przepisy, które udowadniają, że szpinak da się lubić.

Uprawa szpinaku w przydomowym ogródku

Choć jest rośliną stosunkowo popularną w naszej kuchni, rzadko gości w naszych ogródkach. Zapewne dlatego, że wolimy kupować go w formie mrożonek. Najlepszym sposobem na pozyskanie dobrej jakości szpinaku jest jednak jego samodzielna uprawa. Szpinak wysiewamy bezpośrednio do gruntu z początkiem maja, czerwca lub sierpnia. Warzywo lubi żyzne i cięższe gleby. Jeśli dobrze rozplanujemy termin siewu, zbiorami będziemy mogli cieszyć się przez kilka miesięcy w roku, od wiosny po wczesną jesień (zależnie od miesiąca siewu). Zebrane w ten sposób liście znajdą wiele zastosowań w naszej kuchni.

Jak jeść szpinak i jak go przygotować?

Szpinak świetnie nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do obróbki termicznej. Przed użyciem, liście należy jedynie starannie umyć z drobin piasku i innych zanieczyszczeń, które mogą się na nich znajdować. Świeży szpinak kiepsko znosi nacisk, więc osuszając go, czy mieszając z innymi składnikami musimy postępować z nim na tyle delikatnie by nie pozbawić go sprężystości. Z tego samego powodu nie powinno się także polewać liści szpinaku sosem jeśli nie planujemy od razu podawać ich na stół. Jeśli nie przepadacie za smakiem gotowanego szpinaku, warto zaprzyjaźnić się z tym warzywem, wykorzystując go w formie surowej, w sałatce.

Sałatka ze szpinakiem

Liście szpinaku doskonale łączą się z wieloma warzywami, a w sałatkach mogą zastępować sałatę. Do przyrządzenia prostej sałatki wystarczy garść liści tego warzywa, podpieczone na patelni migdały, pokrojone w ćwiartki truskawki, ogórek w plasterkach i odrobina słonego, wyrazistego sera. Całość łączymy w misce , delikatnie mieszając. Idealny sos do sałatki to miodowy winegret.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.