W świecie pełnym nieuczciwych sprzedawców są na szczęście takie jak ten artykuły, które chronią cię przed oszustwem i ułatwiają zakup mięsa.
Gra w kolory
Kolor mięsa zależy od kilku czynników. Wpływa na niego wiek zwierzęcia i sposób jego hodowli. Im więcej krwi w tkankach, tym mięso ciemniejsze. Najciemniejsza w kolorze będzie konina, jej barwa może nawet przechodzić w odcienie brązu. Nieco jaśniejsza będzie dziczyzna, która przeważnie jest ciemnobordowa. Ciemny kolor charakteryzuje też wołowinę i wieprzowinę. Cielęcina powinna być różowawa, drób zaś biały lub ecri. Wbrew temu, co próbują nam czasem wmówić sprzedawcy, mięso nie może mieć koloru szarego. Żółty odcień mięsa wskazuje, że dany kawałek schabu czy polędwicy najlepsze czasy ma już za sobą lub był poprawiany dodatkami chemicznymi. Mięso zielone odchodzimy szerokim łukiem.
Certyfikaty i dobre mięso
O tym, że mięso wiejskich zwierząt będzie jakościowo lepsze, wie chyba każdy. Nie każdy jednak wie, jak sprawić pochodzenie piersi czy udek, które kupuje. Warto poszukać mięsa z certyfikatem jakości. Tu mamy do wyboru system QAFP, lub Pork Quality Standard dla wyrobów wieprzowych, który znacznie ułatwia zakup mięsa dobrej jakości. Jeśli nie mamy możliwości, warto po prostu udać się do dobrego mięsnego. Mięso w takich miejscach będzie zauważalnie droższe, ale także zauważalnie lepsze.