SRIRACHA – ŻYWOT CZŁOWIEKA POCZCIWEGO

Kino ze smakiem

SRIRACHA – ŻYWOT CZŁOWIEKA POCZCIWEGO

Fot. materiały prasowe

Gdy David Tran, biedny imigrant z Azji stawiał pierwsze kroki w Ameryce, zapewne nie spodziewał się, że jego autorska Sriracha stanie się kultowym sosem dla milionów Amerykanów. Można by powiedzieć, że to typowy „American dream”, w całości wyśniony przez skromnego Wietnamczyka.

Czym jest sriracha?

Aby zrozumieć dlaczego amerykański niezależny reżyser poświęcił kilka miesięcy swojego życia na podążanie szlakiem malutkich czerwonych papryczek, musimy zrozumieć czym dla amerykanów jest sriracha (wym. si-ra-cza). Ten ostry sos na bazie chilli, octu, cukru i czosnku wywodzi się oryginalnie z Tajlandii. Jest ważną częścią kuchni tego kraju i znajdziemy go w większości pikantnych potraw od zup po dania główne. Dla Tajów, jak również Wietnamczyków jest tym samym czym dla nas, Polaków tarty chrzan, czy kiszonki. Istnieje całe mnóstwo marek, odmian i wariantów tajskiej srirachy, choć żaden z nich nie zawojował ameryki tak, jak ten produkowany przez Huy Fong Foods.

Sos z kogutkiem

Dziś większość amerykanów zna jeden rodzaj srirachy. Smukła butelka z wizerunkiem koguta na etykiecie to produkt Huy Fong Foods. Jak twierdzi twórca kultowego „Rooster Sauce” (jak potocznie nazywają go fani), ta popularność przyszła sama. Sos nie był nigdy oficjalnie reklamowany, producent nie ma konta na Facebooku, czy Twitterze (którego David nazywa Twisterem), ani nie prowadzi żadnego skoordynowanego marketingu. Zamiast producenta, produkt reklamują fani. Tworzą o nim piosenki, skecze, robią własne reklamy, a nawet tatuują sobie charakterystycznego koguta z etykiety. Sam David o wielkości z tych niecodziennych „reklam” nie miał nawet pojęcia. Sos z kogutkiem (Rooster Sauce) zaczął więc żyć swoim życiem, zupełnie niezależnie od swojego twórcy i Tajlandzkiego pierwowzoru.

Przestaną kupować, przestanę go robić

W filmie wybierzemy się także szlakiem „oryginalnej” tajskiej srirachy, produktu od którego zaczęła się przygoda Davida. Zajrzymy do fabryki i na linię produkcyjną zarówno w Tajlandii, jak i w Irvingdale w kalifornii, gdzie powstaje produkt Huy Fong Foods.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.