W położonym na Suwalszczyźnie Puńsku, 8 sierpnia będzie miał miejsce „Warsztat wypieku chleba”. Uczestnicy spotkania nauczą się jak przygotować aromatyczne bochenki oraz w jaki sposób rozpalić tradycyjny, opalany drewnem, piec chlebowy.
Wśród zalewu komercyjnych produktów, których jakość i smak wielokrotnie odbiegają od oczekiwań coraz popularniejsze staje się własnoręczne przygotowywanie chleba. Wiele osób decyduje się na zakup prostej maszyny do wypieku z (przeważnie gotowej) mieszanki. Prawdziwi pasjonaci pieką go jednak w klasycznych piecach lub kuchenkach.
Ciasto do chleba, który zostanie przygotowany w trakcie puńskich warsztatów zostanie sporządzone na pochodzącym z poprzedniego wieczora domowym zakwasie. Przed wypiekiem będzie ono jeszcze raz wyrabiane przez uczestników spotkania, którzy stworzą aromatyczne bochny. Zostaną one pozostawione do wyrośnięcia, a następnie po wypaleniu pieca (około 2 godziny) włożone do jego wnętrza. W trakcie trwania przygotowania pieca i wypieku, uczestnicy warsztatów zostaną przewiezieni wozem drabiniastym do lokalnego skansenu.
Organizatorzy przewidzieli w programie następujące punkty:
1. Wprowadzenie. Historia chleba, metody wypieku, rodzaje.
2. Przygotowanie i wyrabianie ciasta przed pieczeniem. Zapoznanie z całym procesem pieczenia chleba, samodzielne formowanie bochenków, które następnie zostaną włożone do prawdziwego pieca chlebowego.
3. Przejażdżka konnym wozem drabiniastym do pobliskiej Osady Jaćwiesko-Pruskiej.
4. Powrót do gospodarzy, gdzie będzie czekać już upieczony wiejski chleb.
5. Konsumpcja chleba, masła oraz wiejskiego mleka.
Koszt udziału w warsztatach to 80 zł. Wymagany wcześniejszy zapis mailowy lub telefoniczny.
Warsztat wypieku chleba, 8 sierpnia, godz. 14 – 17.30, Puńsk. Oficjalna strona wydarzenia.