Profesjonalni szefowie kuchni, ekskluzywne dania, znane nazwiska. A to wszystko w otoczeniu szkolnej stołówki w Leśniakowiźnie. Pierwsze spotkanie akcji Kucharze dzieciom już w najbliższy piątek. Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na pomoc polskim stołówkom.
Bez tłuszczów, nie znaczy bez smaku
Szkolne stołówki w ostatnich miesiącach przeszły prawdziwą rewolucję. Od nowego roku szkolnego ze sklepików zniknęły fast-foody i niezdrowe jedzenie, a w szkolnych jadalniach pojawiły nowe jadłospisy tworzone wedle ministerialnych wytycznych – bez zbędnego tłuszczu, soli, cukrów, bogate w zdrowe składniki. Niestety, w debacie o nieobecności drożdżówek w diecie gimnazjalistów, rozmyliśmy faktyczny sens zmian. Nowe potrawy stały się zdrowsze, choć niekoniecznie smaczne czy estetyczne. Stołówkowe potrawy okazały się monotonne, pozbawione smaku, jałowe. Z takim bezpłciowym jedzeniem postanowił walczyć Grzegorz Łapanowski, współtwórca Szkoły na Widelcu.