9 lipca rusza pierwszy w Polce Festiwal Kulinarny Kwiatów Jadalnych! W Ogrodach Hortulus Spectabilis niedaleko nadmorskich terenów przez weekend będziemy poznawać, gotować i smakować potrawy z kwiatów.
Niedaleko krajowej 11, ciągnącej się wzdłuż wybrzeża Bałtyku, rosną dostojnie Ogrody Hortulus Spectabilis. W ten weekend wśród uroczych ścieżek, cudownych roślin i zielonych labiryntów oprócz miłych spacerów i odpoczynku znajdziemy kilka kuchennych inspiracji. Podczas pierwszego w Polsce, cyklicznego Festiwalu Kulinarnego Kwiatów Jadalnych bez ryzyka wejścia w ślepy zaułek możemy poszerzyć swoje horyzonty kulinarne.
Pierwszy taki festiwal w zachodniopomorskiej Dobrzycy odbywa się pod hasłem „Cały ogród na talerzu”. Nie trzeba chyba specjalnie tłumaczyć czym ogród i jego dary, owoce i warzywa, są dla wyśmienitej kuchni. Jednak w Ogrodach Hortulus Spectabilis tym razem kulinarnych inspiracji poszukamy wśród kwiatów.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spotkać kwaitożerców to zrezygnujcie z plażowania i wpadnijcie do ogrodów, a dowiecie się o nich naprawdę wiele. Dla łowców nowych smaków będzie to z pewnością nie lada gratka. Powszechnie wiadomo, że kwiaty są ciekawym komponentem wielu potraw. Cykoria, bratek czy mniszek lekarski są znanym dodatkiem do sałatek. Bez bergamotki nie byłoby wyśmienitego Earl Graya. Z kwiatów dzikiego bzu powstają syropy i nalewki. I co jeszcze? Specjałów z kwiatów jest dużo więcej. Wiecie na przykład do czego mieszkańcy Ameryki Środkowej wykorzystują begonie i aksamitki? Zajrzyjcie do Ogrodów.
Podczas festiwalu poznacie rośliny o kwiatach jadalnych i dowiecie się jak je uprawiać, przetwarzać i co najważniejsze wykorzystywać w kuchni. Podczas pokazów kulinarnych w plenerze z udziałem znanych kucharzy będziecie mogli przekonać się jak przyrządzić ciekawe, zdrowe i dietetyczne potrawy z kwiatów. Nie zabraknie porad ekspertów i gości specjalnych wśród których będzie dr Małgorzata Kalemba-Drożdż twórczyni Trochę Innej Cukierni i autorka wielu książek promujących najnowsze trendy w żywieniu, w tym pozycji „Jadalne kwiaty.180 przepisów na dania z kwiatów”. Ponadto będziemy odkrywać przepisy na soki, syropy, konfitury i marynaty z kwiatów i oczywiście degustować!
Czeka na Was moc atrakcji kulinarnych i rekreacyjnych oraz wielka fantastyczna przestrzeń ogrodu!
9-10 lipca 2016, Festiwal Kulinarny Kwiatów Jadalnych, Ogrodu Hortulus Spectabilis, Dobrzyca 76, od godziny 11:00 w sobotę do 17:30 w niedzielę . Wstęp na festiwal jest bezpłatny, ale wejście na teren ogrodów wymaga nabycia biletu.