9 SIERPNIA – KRAKÓW – WARSZTATY KUCHNI NEAPOLITAŃSKIEJ

Wydarzenia kulinarne

Kuchnia włoska kojarzona jest od wieków z pełnymi smakami, których poznawanie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Podobnie jak w Polsce i każdym innym zakątku świata, oprócz dań „narodowych”, każdy region posiada specyficzne potrawy charakterystyczne tylko dla niego. Bazują one na produktach lokalnych, którymi mogą być np. sery, mięso, czy warzywa.

Miłośnicy Neapolu, którzy posmakowali tamtejszej kuchni, 9 sierpnia powinni udać się do Krakowa, gdzie odbywają się warsztaty “Napule e’ mille colori … czyli kuchnia neapolitańska”. Spotkanie organizuje Akademia Kuchni Włoskiej, która zaprasza również kulinarnych nowicjuszy pragnących odkryć smaki Neapolu w Polsce.W trakcie warsztatów zostaną przyrządzone cztery dania, które zostaną przygotowane według oryginalnych, włoskich receptur. Pochodzący z Włoch szef kuchni podzieli się z uczestnikami spotkania oryginalnymi włoskimi recepturami, odsłaniając tym samym sekrety swej rodzimej kuchni.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak