AGREST – ZAPOMNIANY OWOC

Agrest, Sezon na

AGREST – ZAPOMNIANY OWOC

Fot. CookMagazine

Agrest to mały, dość kwaśny owoc wyparty przez słodkie truskawki, maliny i jagody, powoli wracający do łask. Przy odrobinie wyobraźni sprawdzi się jako pyszny dodatek do słodkich i pikantnych dań.

Agrest jeszcze niedawno uprawiany był w niemal każdym ogródku działkowym, teraz niestety stracił swoich zwolenników. Może dlatego, że jego zbieranie utrudniają kolce występujące na wszystkich pędach i nie wszystkim odpowiada pokryta włoskami jego gruba skórka.

Agrest obfituje w cenne witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na dużą zawartość kwasów organicznych i sporej ilości błonnika jest polecany osobom na diecie, gdyż poprawia przemianę materii i usprawnia metabolizm. Swoje zastosowanie znalazł także w kosmetologii, jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, a maseczka z jego świeżych owoców oczyszcza i wybiela skórę.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.