Spróbuj wyśmienitych przekąsek przygotowanych wspólnie z mistrzynią cukiernictwa. Akademia Kulinarna w Warszawie zaprasza na wyjątkowe spotkanie z włoską kuchnią.
Przekąski słodkie i słone
Aperitivo to nie przystawki. To istotna część kuchni włoskiej, pozycja obowiązkowa w menu każdego dobrego lokalu serwującego dania z półwyspu apenińskiego. Dziś spotykamy aperitivo głównie w formie przekąsek zarówno słodkich, jak i słonych podawanych w formie bufetu. Można serwować przed jak i po posiłku, zaostrzając apetyt lub dopełniając właśnie zakończony obiad. Ich przygotowanie wymaga nie tylko znajomości przepisów, ale także odpowiedniego wyczucia kuchni włoskiej. A takie z pewnością posiada prowadząca warsztaty Alessia di Donato
Rzymska dusza
Alessia jest Włoszką z pochodzenia, a jej korzenie sięgają Abruzji, choć sama urodziła się w Rzymie. Swój długoletni staż potwierdziła także branżowymi dyplomami oraz szeregiem osiągnięć na polu cukiernictwa. Do polski przyjechała w 2014 roku i od tego czasu poświęciła się swojej pasji – cukiernictwu. W ramach Akademii pokaże ona jak przyrządzić najciekawsze aperitivo. W menu przygotowanym na te okazję znajdą się tradycyjne włoskie pasty: brisée z migdałami i brisée z serem, ciasteczka z serem mascarpone i orzechami, Tarty (z ziemniakami i szynką oraz z warzywami, kremem z prosciutto cotto), a także musy i nadzienia.