UCHWYCIĆ PRZYTULNOŚĆ – APETYCZNA PANNA DAHL

Książki Kulinarne

UCHWYCIĆ PRZYTULNOŚĆ – APETYCZNA PANNA DAHL

Fot. Materiały promocyjne

Sophie Dahl, urodzona w Londynie modelka i pisarka, z pewnością odniosła zawodowy sukces. Jak w bajkowym scenariuszu, została odkryta na ulicy przez ówczesną stylistkę Vogue, gdy płakała po rodzinnej kłótni dotyczącej wyboru kierunku jej studiów. Borykając się z wahaniami wagi, przeszła szturmem przez świat modelingu. Jej „apetyczność” przejawiała się wówczas w nadmiernej ilości kilogramów, co zresztą sprawiało, że była wyjątkowa, zauważalna
i nieco kontrowersyjna. Jednak ciągłe problemy i walka z cyframi ukazującymi się na wadze, nie pozwalały jej na osiągnięcie równowagi – do czasu.

„Apetyczna Panna Dahl” jest cudowną kulinarną opowieścią o długiej drodze do harmonii duszy i ciała. Autorka pozwala czytelnikowi poznać jej wspomnienia, wejść w jej odczucia i przemyślenia dotyczące jej sylwetki – komentowanej i obserwowanej przez całą branżę mody. Ukazuje jak jedzenie nią zawładnęło, jak spełniało i spełnia do dziś. Sophie Dahl opowiada swoją historię, wspominając dania stanowiące nierozerwalną całość z ważnymi momentami w jej życiu. Prócz sukcesu zawodowego, pozazdrościć jej można osiągnięcia balansu w gonitwie po idealne ciało. Autorka prowokuje czytelnika do znalezienia własnej drogi do harmonii, spokoju i aktywności, która umożliwi mu delektowanie się jedzeniem niczym jednym z cudów świata, a co przy tym najważniejsze – ciesząc się życiem. Udowadnia także, że za pomocą jedzenia można dojść do prawdy o sobie samym.

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.