O kuchni arabskiej najlepiej uczyć się od eksperta. Najsmaczniejsze przepisy, tajemnicze składniki i interesujące smaki. A dodatkowo ten zapach i wygląd – zniewalający. A kto, jak nie Samar Khanafer – pół krwi Libanka i pół Polka jest w stanie lepiej przedstawić tajniki tej cudownej kuchni? Już dziś przekonajcie się sami.
Co na początek?
Na samym początku warsztatów kulinarnych poznać będzie można podstawowe informacje o kuchni arabskiej. Potem przyjdzie pora na pierwsze, tradycyjne potrawy. W programie przewidziana jest shaworma z kurczka, czyli kanapki w chlebie arabskim z pieczonym i marynowanym kurczakiem z sosem toum, marynowaną rzepą, frytkami oraz dużą ilością świeżych ziół i warzyw. Na warsztatowym stole pojawi się również lahm bi ajeen . Coś w rodzaju włoskiej pizzy ale w Libańskim stylu. Pizza z mięsem wołowym doprawionym świeżymi pomidorami, cebulą i natką pietruszki. Arabski Street Food nie zawiedzie naszych polskich podniebień. Spodziewać się można znanych w naszym kraju falafela i hummusu. Reszta dań, które pojawią się na warsztatach pozostanie tajemnicą aż do 20 października.
Kto i gdzie?
Prowadzącą warsztaty kulinarne Arabski Street Food w Poznaniu jest Samar Khanafer. Ekspert od kuchni arabskiej w Polsce. Autorka książki “Hummus za’atar i granaty”, poprowadzi kilkugodzinne spotkanie, gdzie uczyć będzie libańskich przepisów i przedstawiać z najlepszej strony arabską kuchnię.