ARBUZ – LETNIE ORZEŹWIENIE

Arbuz, Sezon na

ARBUZ –  LETNIE ORZEŹWIENIE

Arbuz jest słodki, orzeźwiający, smaczny, ale mocno wodnisty. Co może dać nam owoc składający się niemal wyłącznie z wody? Okazuje się, że całkiem sporo.

Woda i… znacznie więcej

Egzotyczny zielono-czerwony arbuz składa się w około dziewięćdziesięciu procentach z wody. Dlaczego warto więc zainteresować się tym owocem? Przede wszystkim jest bogatym źródłem witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Pod swoją grubą zieloną skórą kryje witaminy A i C, potas, magnez i cytrulinę, odpowiedzialną za rozluźnienie naczyń krwionośnych. Pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, pomaga chronić nasze serce. Zawiera także cenny dla organizmu błonnik i likopen, czerwony barwnik szczególnie ważny w profilaktyce niektórych nowotworów.

Do picia…

Miąższ arbuza zmieszany z odrobiną soku z cytryny i jogurtem naturalnym pomaga chronić serce i stabilizować ciśnienie krwi. Regularne spożywanie arbuzowych mieszanek polecane jest przede wszystkim osobom zagrożonym chorobami układu krążenia. Taką witaminowo -mineralną bombę możecie śmiało wzbogacić świeżą miętą lub odrobiną brązowego cukru. Arbuz dobrze łączy się także z innymi letnimi owocami jak truskawki, maliny czy jagody. To daje cały szereg wartych wypróbowania połączeń, choć oczywiście, owoc ten sprawdza się nie tylko jako składnik koktajli.

…i do jedzenia

Przeważnie czerwony miąższ arbuza łączymy ze słonym kozim serem lub typu feta. Podobnie jak melon, arbuz dobrze współgra z szynką parmeńską, ogórkiem, czy nawet suszonymi pomidorami. Owoc ten kiepsko znosi obróbkę termiczną, dlatego najczęściej wykorzystujemy go na zimno, do sałatek, dipów i salsy. Arbuzową sałatkę wzbogacić możemy o smażone lub grillowane krewetki, kaszę jaglaną czy kuskus. Jeśli nie boicie się nietypowych kulinarnych połączeń możecie także spróbować marynowania białego miąższu arbuza (warstwy między skórką a czerwoną częścią owocu). Pokrojone w słupki kawałki zalewamy wodą z octem, oraz odrobiną soli, cukru i pieprzu. Tak przygotowane kawałki arbuza możemy spasteryzować, ciesząc się ich smakiem nawet późną zimą. Oczywiście, arbuz równie dobrze radzi sobie jako składnik deserów.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.