AROMATYCZNE KREWETKI Z MASŁEM, CZOSNKIEM I SZALOTKĄ

Obiad, Przepisy, Kolacja

AROMATYCZNE KREWETKI Z MASŁEM, CZOSNKIEM I SZALOTKĄ

Fot. Flickr/CC BY-SA/sunny mama

Krewetki są idealnym źródłem protein. Doskonale sprawdzają się o każdej porze roku zarówno jako składowa dania, jak i pełnoprawna potrawa. Spośród kilku rodzajów krewetek, na szczególną uwagę zasługują krewetki tygrysie, które dzięki swej wielkości idealnie nadają się m.in. do zapiekania. Oto przepis na AROMATYCZNE KREWETKI Z MASŁEM, CZOSNKIEM I SZALOTKĄ.


Składniki:

  • 250 g dużych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 30 g masła
  • zielona pietruszka
  • pieprz i sól
  • limonka lub cytryna do skropienia


Przygotowanie:

Jeśli jest taka konieczność to obieramy krewetki usuwając z nich ciemne jelito ciągnące się wzdłuż tułowia. Przekładamy krewetki do wyłożonego folią naczynia żaroodpornego.

Ucieramy masło z drobno pokrojoną szalotką i czosnkiem, łyżką poszatkowanej pietruszki oraz szczyptą soli i pieprzu. Pokrywamy przygotowaną masą krewetki i wstawiamy je do uprzednio nagrzanego do temperatury ok 200 stopni piekarnika.

Pieczemy do zarumienienia krewetek – około 7 minut. Nakładamy na talerze, polewamy powstałym w trakcie pieczenia sosem i podajemy ciepłe razem z cząstką limonki lub cytryny do skropienia.

Smacznego!


Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak