Awokado, czyli masło bogów

Awokado, Sezon na

Awokado, czyli masło bogów

Fot. Cookmagazine

Awokado to jedno z najzdrowszych owoców świata. Jest źródłem dużej ilości witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Głównym składnikiem awokado jest tłuszcz, dlatego często nazywany jest owocem maślanym. Nie należy rezygnować z jego jedzenia, ponieważ kwasy tłuszczowe wchodzące w skład awokado to kwasy nienasycone, obniżające poziom cholesterolu, regulujące pracę serca oraz poprawiające metabolizm. Mimo wysokiej zawartości kalorii, awokado polecane jest dla osób będących na diecie odchudzającej. Regularne spożycie awokado poprawia również koncentrację i pracę mózgu, dlatego jedzmy awokado podczas wysiłku umysłowego. Spożywanie awokado poprawia również kondycję naszych włosów, paznokci oraz rozświetla skórę.

Mimo tak dużej ilości zalet, niektórzy z nas nie lubią awokado mówiąc, że ma mało wyrazisty smak, dlatego warto doprawić je ostrzejszymi składnikami i przyprawami. Świetnie sprawdza się w sałatkach, koktajlach lub pastach do chleba. Można je również pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, a dodatek plastra pomidora zmieni naszą kanapę w bombę witaminową! Awokado jest idealną przekąską w gorące dni jako ceviche z łososiem lub krewetkami z dodatkiem soku z limonki, papryczki chilli i kolendry.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.