B.B.KINGS – MISTRZOWIE GRILLA I MIĘSA

Restauracje

5
(1)
B.B.KINGS – MISTRZOWIE GRILLA I MIĘSA

Fot. Sylwia Czerniak

B.B.Kings nie jest zwyczajnym food truckiem serwującym dania „z okienka“. To prawdziwy grillowy potwór, który swe mięsne specjały przygotowuje na robiącym oszałamiające wrażenie grillu ważącym półtorej tony. B.B.Kings pierwszy raz widziałam w akcji na krakowskim zjeździe food trucków, a doprowadził mnie do nich oszałamiający zapach drewna, pieczonego mięsa i kolejka spragnionych pysznego jedzenia ludzi.

Podczas krakowskiego festiwalu B.B.Kings oferował burgery (w tym ogromne porcje dla jednej osoby, którymi z łatwością mogłyby najeść się całe trzyosobowe rodziny) oraz mięsa podawane w różnych formach. Moją uwagę przykuły mięsne rolady, na które się zdecydowałam. Okazało się, że był to genialny wybór i przede wszystkim genialny posiłek. Danie zachwycało pełnią smaku, soczystości i aromatu. Mięso, z którego go przygotowano było wcześniej długo pieczone na grillu w niskiej temperaturze, co wpłynęło na jego strukturę i aromat (festiwalowe dania przygotowano na sezonowanym drewnie olszyny). Każdy kęs rolady odsłaniał nowe pokłady mięsnej soczystości; był doskonale dopieczony i wielowowarstwowy w smaku oraz strukturze. Na talerzu razem z mięsem, które przywodziło na myśl najlepsze smaki z dzieciństwa połączone z zapachem pierwszych ognisk pojawił się również sos, solidna porcja chleba i ogórek, dzięki któremu rolada smakowała jak śląski specjał w wersji de luxe.

B.B.KINGS

Fot. Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak