Trudno uchwycić smak bakłażana, jednak to właśnie ta nietypowa jagoda sprawia, że dania z grilla smakują wyśmienicie. Bakłażan idealnie komponuje się z większością warzyw tworząc wspaniały dodatek do sałat, czy popularnych falafli.
Nietypowy owoc
W obiegowej opinii bakłażan nazywany jest warzywem. W rzeczywistości jest to jednak jagoda o ciekawej historii europejskich podbojów. Bakłażan wywodzi się z tropikalnej i subtropikalnej Azji, a na Zachód trafił dzięki wędrówkom ludności muzułmańskiej, która przybyła do Hiszpanii z Afryki. Początkowo konsumpcja bakłażana przysparzała Europejczykom wiele kłopotów. Uważano, że wywołuje on epilepsje i gorączkę, dlatego przypisano mu miano „szalonego jabłka”. Wierzenia prostych ludzi zostały szybko zweryfikowane przez kucharzy tworzących wykwintne dania podawane na królewskich stołach, którzy wynieśli go na piedestał. Egzotyczny rarytas z chęcią serwowano szczególnie we Włoszech, chociaż inne kraje basenu Morza Śródziemnego, również pokochały tę fioletową nowinkę. Podobnie, jak w przypadku pomidorów, w Polsce bakłażana początkowo nie jedzono. Był on traktowany jako piękna roślina ozdobna i trafił do garnków dopiero w XIX wieku.