Składniki na bezę:
- 150 ml białek jajka z 4 jajek M
- 220 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- szczypta soli
Krem:
- 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez noc w lodówce
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 owoce kiwi
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C bez termoobiegu. Warto także przygotować wcześniej płaską blaszkę do pieczenia i papier. Na papierze musimy odrysować ołówkiem okrąg o średnicy ok 20cm. Białka, najlepiej w temperaturze pokojowej, umieszczamy koniecznie w dużej, czystej i suchej misce. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy stopniowo cukier – łyżka, po łyżce. Ważne, by wsypywać go małymi porcjami, po jednej łyżce i ubijać około minuty po każdej porcji. Gdy cały cukier mamy już w misce, ubijamy tak długo, by pod palcami nie poczuć drobinek cukru.
Dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy już delikatnie szpatułką. Masę białkową wykładamy na uszykowaną blaszkę. Czystą łyżką wygładzamy boki od dołu do góry.
Wstawiamy bezę do piekarnika. W temperaturze 150 st. C przez 5 minut, później obniżamy temperaturę do 120 st.C i suszymy 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy zamknięty ok 30 minut.
By przygotować krem kokosowy stałą, gęstą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem pudrem. Na lekko zapadnięty środek bezy wykładamy masę. Kiwi obieramy i kroimy w talarki. Układamy na kremie. Całość można polać zblendowanym owocem kiwi.
Smacznego!