Jest bogaty w białko, potas, błonnik pokarmowy, a ponadto świetnie smakuje. Jedząc to warzywo po gotowaniu bez żadnych dodatków marnujemy jednak znaczą część jego kulinarnego potencjału. A wbrew pozorom, ma ono w kuchni niemało zastosowań.
Jak przyrządzić bób?
Świeży bób dostępny aż do schyłku lata powinien być twardy, mięsisty i z łatwością wyskakiwać z otaczającej go łupiny. Bób starszy lub mrożony może się kruszyć podczas obierania i często będzie posiadał bardziej mączny smak. Świeży bób używamy w potrawach w całości, starszy zaś, z powodzeniem możemy zamienić na aromatyczną pastę lub użyć doformowania warzywnych kotletów. Bób obierać możemy na surowo lub po ugotowaniu. Gotowany w skórce bób zachowuje jednak więcej wartości odżywczych. Strąki młodego bobu dojrzewają od lipca do sierpnia, a przy odrobinie wprawy, warzywo to możemy uprawiać nawet w przydomowym ogródku.
Jak uprawiać bób?
Bób rośnie na słonecznych stanowiskach uprawy, na gliniastym podłożu. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu, w odpowiednio daleko oddalonych od siebie rzędach (40-50 cm). Wysiewanie bobu z rozsady przyspiesza jego zbiory. Warzywo to jest za to dość odporne na przymrozki i chłód, co sprawia, że daje się uprawiać także w naszym klimacie. A uprawiać je warto, bowiem posiada niemały kulinarnych potencjał.