BÓB – TAM GDZIE FASOLA NIEDOMAGA

Sezon na, Bób

BÓB – TAM GDZIE FASOLA NIEDOMAGA

Fot.Flickr/Lic. CC BY/jules

Jest bogaty w białko, potas, błonnik pokarmowy, a ponadto świetnie smakuje. Jedząc to warzywo po gotowaniu bez żadnych dodatków marnujemy jednak znaczą część jego kulinarnego potencjału. A wbrew pozorom, ma ono w kuchni niemało zastosowań.

Jak przyrządzić bób?

Świeży bób dostępny aż do schyłku lata powinien być twardy, mięsisty i z łatwością wyskakiwać z otaczającej go łupiny. Bób starszy lub mrożony może się kruszyć podczas obierania i często będzie posiadał bardziej mączny smak. Świeży bób używamy w potrawach w całości, starszy zaś, z powodzeniem możemy zamienić na aromatyczną pastę lub użyć doformowania warzywnych kotletów. Bób obierać możemy na surowo lub po ugotowaniu. Gotowany w skórce bób zachowuje jednak więcej wartości odżywczych. Strąki młodego bobu dojrzewają od lipca do sierpnia, a przy odrobinie wprawy, warzywo to możemy uprawiać nawet w przydomowym ogródku.

Jak uprawiać bób?

Bób rośnie na słonecznych stanowiskach uprawy, na gliniastym podłożu. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu, w odpowiednio daleko oddalonych od siebie rzędach (40-50 cm). Wysiewanie bobu z rozsady przyspiesza jego zbiory. Warzywo to jest za to dość odporne na przymrozki i chłód, co sprawia, że daje się uprawiać także w naszym klimacie. A uprawiać je warto, bowiem posiada niemały kulinarnych potencjał.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.