BOTWINA – NIE TYLKO DO BARSZCZU

Sezon na, Botwina

BOTWINA – NIE TYLKO DO BARSZCZU

fot: cookmagazine

Botwina to warzywo znane w polskiej kuchni od wieków. Tak silnie jednak utożsamiliśmy je z barszczem, że niemal całkowicie zapomnieliśmy o innych zastosowaniach tej rośliny. A tych, wbrew pozorom jest bardzo dużo.

Co to jest botwinka?

Botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, przeważnie sprzedawane w pęczkach.. Potocznie botwiną określamy często zupę, której głównym składnikiem jest właśnie to warzywo. Niestety, równie często na botwinę określamy błędnie mianem boćwiny. Boćwina, również w naszej kuchni uprawiana jest jedynie dla swoich liści. Obie rośliny należą do buraczanej rodziny, choć różnią się zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.