BRZOSKWINIA – DO CIASTA, MIĘSA I SAŁATKI

Sezon na, Brzoskwinia

BRZOSKWINIA – DO CIASTA, MIĘSA I SAŁATKI

Fot. cookmagazine

Brzoskwinie przeznaczamy w kuchni przeważnie na desery. Tymczasem, podobnie jak mango czy ananas, może stanowić ona świetny dodatek do dań mięsnych czy ryb nie tylko jako brzoskwiniowa salsa czy sos.

Jak sadzić brzoskwinie?

Brzoskwinie, choć szeroko dostępne i tanie, należą do owoców chętnie uprawianych na działkach czy przydomowych sadach. Drzewka brzoskwiniowe sadzi się wprost do gleby, na stanowiskach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Warto sadzić je wiosną, by uniknąć ryzyka przemrożenia niedostatecznie nieukorzenionych drzewek. Kupując sadzonki dobrze jest zwrócić uwagę na ich system korzeniowy powinien być rozwinięty i zdrowy. Drzewka sadzimy na głębokości 50 cm w rozstawie 3 na 3 metry. Odstępy te powinniśmy zwiększyć w przypadku bardzo żyznych gleb. Zadbane i dobrze odżywione, brzoskwinie owocują w drugim roku od momentu posadzenia i są idealnym owocem do wykorzystania w naszej kuchnii.

Brzoskwinie z grilla

Słodkie, mięsiste brzoskwinie nie wymagają wielu dodatków i właściwie mogą same w sobie stanowić potrawę. Grillowane połówki tych owoców możemy podawać z delikatną glazurą z ciemnego cukru i bazylii. By ją przygotować, będziemy potrzebowali łyżkę ciemnego cukru, dwie łyżki wody oraz garść świeżych liści bazylii. Cukier i wodę łączymy, podgrzewając je na patelni. Gdy powstanie nam gęsty syrop, dodajemy do niego bazylię i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie pozbywamy się zielonych listków, a syropem polewamy świeżo zgrillowane owoce. Całość posypujemy pieprzem do smaku. Brzoskwinia dobrze sprawdzi się także w tych przepisach, do których tradycyjnie dodajemy inne słodkie owoce, takie jak ananas czy mango. Najlepszym przykładem takiego połączenia jest prosta brzoskwiniowa salsa.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.