Brzoskwinie przeznaczamy w kuchni przeważnie na desery. Tymczasem, podobnie jak mango czy ananas, może stanowić ona świetny dodatek do dań mięsnych czy ryb – nie tylko jako brzoskwiniowa salsa czy sos.
Jak sadzić brzoskwinie?
Brzoskwinie, choć szeroko dostępne i tanie, należą do owoców chętnie uprawianych na działkach czy przydomowych sadach. Drzewka brzoskwiniowe sadzi się wprost do gleby, na stanowiskach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Warto sadzić je wiosną, by uniknąć ryzyka przemrożenia niedostatecznie nieukorzenionych drzewek. Kupując sadzonki dobrze jest zwrócić uwagę na ich system korzeniowy – powinien być rozwinięty i zdrowy. Drzewka sadzimy na głębokości 50 cm w rozstawie 3 na 3 metry. Odstępy te powinniśmy zwiększyć w przypadku bardzo żyznych gleb. Zadbane i dobrze odżywione, brzoskwinie owocują w drugim roku od momentu posadzenia i są idealnym owocem do wykorzystania w naszej kuchnii.
Brzoskwinie z grilla
Słodkie, mięsiste brzoskwinie nie wymagają wielu dodatków i właściwie mogą same w sobie stanowić potrawę. Grillowane połówki tych owoców możemy podawać z delikatną glazurą z ciemnego cukru i bazylii. By ją przygotować, będziemy potrzebowali łyżkę ciemnego cukru, dwie łyżki wody oraz garść świeżych liści bazylii. Cukier i wodę łączymy, podgrzewając je na patelni. Gdy powstanie nam gęsty syrop, dodajemy do niego bazylię i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie pozbywamy się zielonych listków, a syropem polewamy świeżo zgrillowane owoce. Całość posypujemy pieprzem do smaku. Brzoskwinia dobrze sprawdzi się także w tych przepisach, do których tradycyjnie dodajemy inne słodkie owoce, takie jak ananas czy mango. Najlepszym przykładem takiego połączenia jest prosta brzoskwiniowa salsa.