Gofry bąbelkowe podbijają nasze podniebienia już od kilku dobrych lat. Foodtrucki z tym przysmakiem są stałym punktem wielu imprez kulinarnych, coraz częściej można też je znaleźć w cukierniach i budkach z tradycyjnymi goframi. Mimo, iż sławę zdobyły głównie jako street food, bez problemu można je przygotować również w domu. Wystarczy sprawdzony przepis na ciasto i dobra gofrownica bąbelkowa, dzięki której powstają charakterystyczne bąble.
Skąd się wzięły wafle bąbelkowe? Podobno po raz pierwszy pojawiły się w Honkongu i bardzo szybko, dzięki mediom społecznościowym, zyskały popularność na całym świecie. Na początku można je było znaleźć jedynie w słodkiej wersji, ze słodkimi, owocowymi czy czekoladowymi dodatkami. Później zaczęły się pojawiać wersje wytrawne, zastępujące kanapkę czy tortillę, dodatki stawały się coraz bardziej wyszukane, a połączenia smaków coraz bardziej intrygujące.
Jak przyrządzić w domu bubble waffels? To, wbrew pozorom, bardzo proste, potrzebujemy tylko odpowiedniego sprzętu i dobrego przepisu na ciasto. Dodatki możemy wybierać dowolnie, zgodnie z naszymi upodobaniami i jest tu szerokie pole do eksperymentowania.
Podobnie jak w klasycznej wersji, możemy je napełnić bitą śmietaną, lodami, świeżymi owocami czy frużeliną, do tego dodać ciasteczka, draże czy kawałki czekolady. Warto jednak pokusić się o trochę inwencji i przygotować ciekawy sos, a do tego dobry ser, szarpaną wołowinę i sporo świeżych warzyw. Albo przygotować wersję śniadaniową, z bekonem, sadzonym jajkiem i świeżymi warzywami.
Pomysłów jest nieskończenie wiele, a najbardziej zaskakujący to wersja z bąblami nadziewanymi w trakcie wypieku (tak, to możliwe!) i wtedy każdy staje się smakowitą niespodzianką.
Na rynku dostępne jest gotowe ciasto do buble waffels, jednak zdecydowanie polecamy przygotowanie go samemu w domu. Możecie skorzystać np. z tego przepisu:
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 70 ml oleju
- 1 cukier waniliowy (tylko w wersji na słodko)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli dla podkreślenia smaku ciasta
Przygotowanie
Mokre składniki (mleko, jajka, olej) miksujemy, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Gofrownicę smarujemy olejem, wlewamy porcję ciasta zgodnie z instrukcją i pieczemy na złoty kolor. Trzeba pamiętać, że można z nich formować rożki tylko wtedy, gdy są ciepłe, ponieważ po wystygnięciu szybko zastygają. Najlepiej więc przygotowywać je na bieżąco.
I tak, jak pisaliśmy, reszta zależy od Was. Wybierzcie ulubione dodatki i nie bójcie się eksperymentować ze smakami. Zdecydowanie warto!