FASZEROWANE CEBULE nie goszczą zbyt często na naszych stołach. Wiele osób nie wie nawet, że cebula nadaje się do nadziewania. A szkoda, bo świetnie się sprawdza w tego typu daniu i jest bardzo smaczna. Proponujemy ją z nadzieniem z kaszy bulgur, czarnych oliwek i miękkiej mozarelli.
Składniki: Przygotowanie: Cebule myjemy i osuszamy, odcinamy ich czubki i wydrążamy łyżeczką, pozostawiając tylko cienkie scianki. 1/3 wydrążonej cebuli drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Jak cebula się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie, chwilę podgrzewamy z przyprawami i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pół torebki ugotowanej kaszy, bardzo drobno posiekane oliwki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Starannie mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby jeszcze raz. Pół kulki mozzarelli ścieramy na grubej tarce i dodajemy do farszu. Wydrążone cebule smarujemy oliwą na zewnątrz i w środku, a następnie napełniamy farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy, układamy na niej cebule i skrapiamy odrobiną oliwy jeszcze wierzch cebul. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Smacznego!