CHLEB TYGRYSI

Fot. Cookmagazine

CHLEB TYGRYSI to pochodzący najprawdopodobniej z Holandii, pszenny chleb o charakterystycznej, chrupiącej i popękanej skórce, która powstaje dzięki posmarowaniu ciasta pastą ryżową. Jej dodatek, podobnie jak użycie do ciasta oleju sezamowego, zdradzają powiązania przepisu z orientem – prawdopodobnie powstał, gdy holenderscy kupcy prowadzili ożywiony handel z krajami południowo-wschodniej Azji.


Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej pszennej
  • 7 g drożdży w proszku
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
  • łyżka oleju sezamowego
  • 100 ml ciepłej wody


Przygotowanie:

Mąkę chlebową mieszamy z drożdżami i solą, dodajemy olej i ciepłą wodę, i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Ciasto delikatnie smarujemy olejem, przykrywamy szmatką i odstawiamy przynajmniej na godzinę do wyrośnięcia.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ryżowej pasty: mąkę ryżową, drożdże, olej, sól, cukier i wodę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek. Przy pomocy pędzelka (lub łyżki), grubą warstwą rozsmarowujemy na nim pastę ryżową. Odstawiamy na pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Chleb pieczemy 30-35 minut, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca. Studzimy na kratce.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.