CHMIELARNIA – NIEBO PIWOSZY I CHARAKTERYSTYCZNA KUCHNIA WSCHODU

Restauracje

5
(1)
CHMIELARNIA – NIEBO PIWOSZY I CHARAKTERYSTYCZNA KUCHNIA WSCHODU

Chmielarnia jest nietypowym miejscem na mapie Mokotowa i Warszawy. Teoretycznie lokal  jest rajem dla piwoszy, którzy mogą delektować się w nim wieloma rodzajami i gatunkami piwa, ale w praktyce nie jest to jednak zwykła pijalnia z opcją przekąszenia szybkiego dania w stylu amerykańskich burgerów i smażonych krążków cebulowych.

Zamiast pójścia utartymi szlakami, w swoim lokalu właściciele Chmielarni zatrudnili nie amerykańskiego chiefa lecz szefa z Nepalu, który wraz z innymi pochodzącymi z tego kraju kucharzami tworzy niesamowicie aromatyczne połączenia charakterystyczne dla kuchni Wschodu.

Co prawda wiele osób odwiedzających Chmielarnię zadziwia nietypowe połączenie Wschodu i Zachodu, które widać m.in. w stylizacji wnętrz, jednak po skosztowaniu chociażby jednego dania serwowanego wprost z pieca tandoori zdziwienie mija, a w jego miejscu pojawia się zachwyt. Wnętrze mokotowskiej Chmielarni urządzono w stylu przywodzącym na myśl modne krakowskie lokale usytuowane na Kazimierzu. Dużą przestrzeń wypełniają więc drewniane meble, które stoją na pokazującej piękno drewna podłodze, a na ścianach wiszą oddające charakter lokalu ozdoby. W przypadku Chmielarni, charakter ten rodzi się na styku kultury piwowarskiej i sztuki orientalnej. Oprócz przedruków plakatów promujących stare browary i lokale, na ścianach pojawiają się więc hinduskie świątki, a pod jedną ze ścian stoi ogromna rzeźba boga-słonia Ganapati.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak