10 najpopularniejszych ciast na Wielkanoc

Nauka gotowania

10 najpopularniejszych ciast na Wielkanoc

Babki, mazurki, serniki – to najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc. Zobacz, jakie jeszcze wypieki cieszą się niesłabnącym powodzeniem w te święta i dowiedz się, które z nich można zrobić bez pieczenia lub upiec ekspresowo szybko.

Ciasta na Wielkanoc 2023 – najnowszy ranking

Według zeszłorocznych rankingów oraz obecnych prognoz, do ciast najbardziej popularnych na Wielkanoc zaliczają się:

  • mazurek
  • sernik
  • babka
  • makowiec
  • keks
  • babka piaskowa

Co ciekawe, nie wszystkie składniki użyte do wyrobu tych ciast są tradycyjne. Coraz częściej, czy to z powodu alergii, indywidualnych zaleceń dietetycznych, w wypiekach zastępujemy mleko krowie mlekiem roślinnym, a pszenne mąki – mąką bezglutenową (np. ryżową, migdałową). W ciastach pojawiają się też zamienniki jajek np. zaparzone siemię lniane. Jak się okazuje, można upiec tradycyjne ciasto wielkanocne w całkiem tradycyjny sposób.

Oprócz wspomnianych wyżej 6 wypieków, które zmuszają nas do włączenia piekarnika, wśród popularnych ciast na Wielkanoc bez pieczenia znajdują się również:

  • pascha
  • sernik na zimno
  • mazurek na waflach
  • ciasto 3 bit

Ciasta na Wielkanoc tradycyjne – poznaj najlepsze przepisy

Gdyby wyróżnić 3 najbardziej tradycyjne, pieczone ciasta na Wielkanoc, niewątpliwie byłyby to: babka, mazurek oraz sernik. Babka i sernik bywają pracochłonne w wykonaniu i nie każdy jest w stanie upiec je na ostatnią chwilę, jednak zrobienie mazurka zajmuje tylko  kilkanaście minut. Jeśli chcesz poznać sekret na ekspresowego mazurka z masą kajmakową, zajrzyj na stronę Akademii Smaku.

Sprawdź: przepis na mazurka

Babka drożdżowa – przepis

"Wielkanocna babka drożdżowa z polewą cukrową i migdałami"

Do wykonania aromatycznej baby potrzebujesz:

  • 100 ml mleka (w letniej temperaturze – podgrzewamy)
  • 30 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • Laskę wanilii (lub ekstrakt waniliowy)
  • 60 g masła (roztopionego)
  • 100 g rodzynek (namoczonych)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, a rodzynki namaczamy przy pomocy gorącej wody. W miseczce robimy rozczyn: kruszymy drożdże, dajemy łyżeczkę cukru, dodajemy mleko. Zostawiamy do momentu, aż drożdże urosną. Żółtka miksujemy z cukrem, a następnie wlewamy je do mąki znajdującej się w dużej misce. Do tego dodajemy rozczyn i mieszamy wszystko ręcznie ze sobą. Partiami dolewamy też rozpuszczone masło, dodajemy wanilię i rodzynki. Gdy wyrobimy ciasto tak, żeby było gładkie, elastyczne i odstawało od ręki, odkładamy je na bok, przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno rosnąć w misce około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z naczynia i wkładamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Sernik ekspresowy na herbatnikach – przepis

Składniki:

  • Duża paczka herbatników (około 500 g)
  • 1 kg masy serowej z pudełka
  • 10 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 150 g masła w pokojowej temperaturze
  • 2/3 szklanki mąki
  • Szczypta soli

Wykonanie: na blasze posmarowanej masłem układamy herbatniki. W garnku miksujemy ser z 5 żółtkami. W drugim garnku lub misce ucieramy masło z 200 g cukru pudru. Potem dodajemy do tego stopniowo żółtka (pozostałe 5). Łączymy ze sobą masę serową i maślaną. W kolejnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek, utrwalamy drugą połową cukru (200 g). Następnie mieszamy pianę z serową masą przy pomocy łyżki. Na to przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Znów mieszamy łyżką. Wylewamy na herbatniki. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku.

Ciasta na Wielkanoc bez pieczenia

sernik na kruchym spodzie, umieszczony na białej podstawce

Niewątpliwie jednym z ciast cieszących się niesłabnącą sławą na polskich stołach jest sernik na zimno. Smakuje on o każdej porze roku, a jego efektowny wygląd powoduje, że doskonale prezentuje się wśród świątecznych wypieków. Jeśli masz ochotę na tego typu deser, zajrzyj na stronę Akademii Smaku i zobacz, jak prosto i szybko można wykonać sernik na zimno z galaretką i truskawkami.

kawałek sernika na zimno, polanego sosem truskawkowym, ozdobiony wokół truskawkami, położony na białym talerzu

Oprócz sernika, na stołach króluje również pascha. Przygotowuje się ją z twarogu, mleka, masła, jajek, śmietany cukru, bakalii oraz wanilii. Jej obecność na stole ma symbolizować dobrobyt i przepych panujący w danym domostwie. Nie warto więc z jej obecności rezygnować.

Mazurek na waflach to współczesny twór, jednakże ratuje każdego, kto nie zdążył lub zapomniał zarobić tradycyjnego kruchego mazurka. Do jego wykonania potrzebne jest jedynie opakowanie dużych wafli, gotowy krem kajmakowy lub krówkowy, kwaśny dżem np. porzeczkowy i rozpuszczona czekolada. Niby nic, a kiedy weźmie się kęs takiego mazurka, w którym miesza się słodki smak kajmaku, kwaśny – porzeczek i gorzki czekolady, to człowiek nie ma wyrzutów sumienia, że zapomniał o tradycyjnym wypieku.

Efektowne ciasta na Wielkanoc – czym jeszcze możesz zaskoczyć gości?

Tradycyjne ciasta na Wielkanoc są smaczne, lecz powtarzalne. Jeśli więc chcesz zaskoczyć czymś gości, zrób wielowarstwowe ciasto o nazwie „Marcinek”. Jest to placek złożony z 15 blatów, przekładany kremem śmietankowym. Blaty pieczone są po dwa w piekarniku, więc musisz włożyć trochę wysiłku w upieczenie spodów, jednak zaletą tego Marcinka jest to, że może być wykonane nawet kilka dni wcześniej. Dopiero dzień przed imprezą możesz posmarować blaty kremem, złożyć je w jedną całość i schować do lodówki, żeby „się przegryzły”. Ten wypiek doskonale pasuje do po południowej kawy i stanowi miłe urozmaicenie wśród tradycyjnych ciast.

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!