Składniki: Dżem: Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami i solą. W drugiej misce mikserem ubijamy masło (temperatury pokojowej) pokrojone w grubą kostkę z cukrem, aż do powstania lekkiej, jednolitej masy. Dodajemy aromat waniliowy i miksujemy, a następnie wbijamy po jednym jajku naraz, za każdym razem ubijając. Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy. Ciasto, które powinno w tym momencie być zbitą kulą, dzielimy na blacie nożem na dwie równe części. Następnie każdą z nich owijamy folią plastikową, a po zawinięciu spłaszczamy ręką. Wsadzamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie łatwiej rozwałkować, a ciastka lepiej utrzymają swój kształt. Kiedy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy malinowy dżem. Najpierw owoce wkładamy do rondla i powoli podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie wypływać z nich sok. Drewnianą łyżką rozgniatamy je, by przyspieszyć ten proces. Kiedy maliny zmiękną, dodajemy cukier oraz startą skórkę i sok z cytryny. Podgrzewamy dalej na małym ogniu , często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-6 minut aż dżem zacznie gęstnieć. Możemy sprawdzić konsystencję, kładąc niedużą ilość dżemu na talerzyku i wsadzając go na 2 minuty do lodówki – po wyjęciu powierzchnia dżemu powinna pomarszczyć się pod naszym palca. W razie potrzeby gotujemy dłużej. Jeśli na powierzchni owoców pojawi się piana, zbieramy ją łyżką. Dżem musi całkowicie ostygnąć przed nakładaniem na ciastka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dobrze obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy pierwszą połowę ciasta do grubości około 3 mm i wycinamy kształt ciastek okrągłą foremką. Powtarzamy rozwałkowywanie, aż wytniemy ciastka ze wszystkich ścinków ciasta. Układamy i pieczemy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy 10 minut aż brzegi ciastek będą złociste. Zdejmujemy ciastka z formy po 2 minutach i zostawiamy do ostygnięcia. Analogicznie postępujemy z drugą część ciasta, ale z wyciętych ciastek wycinamy środek za pomocą foremki w kształcie gwiazdki. Wyciągamy wycięte kształty – możemy dodać je do reszty ciasta i ponownie rozwałkować, nalepić na inne ciastko w formie dekoracji albo upiec. Pieczemy około 9 minut (jeśli nalepiliśmy gwiazdkę na ciastko, będzie potrzeba chwili dłużej). Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W końcu na ciastka z pierwszej partii nakładamy po 1/2 do 1 łyżeczki dżemu i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Ponadto ciastka-gwiazdki z dżemem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto:
Dżem:
Pieczenie:

ciastka-gwiazdki

Agnieszka Kinecka
Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.