CIASTKA-GWIAZDKI Z DŻEMEM MALINOWYM

Przepisy, Wyroby cukiernicze, Deser, Nauka gotowania, Sezon na, Boże Narodzenie, Malina

CIASTKA-GWIAZDKI Z DŻEMEM MALINOWYM

ciastka-gwiazdki


Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 135 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Dżem:

  • 500 g malin
  • 400 g cukru
  • 1 cytryna, skórka i sok


Przygotowanie:

Ciasto:

W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami i solą. W drugiej misce mikserem ubijamy masło (temperatury pokojowej) pokrojone w grubą kostkę z cukrem, aż do powstania lekkiej, jednolitej masy. Dodajemy aromat waniliowy i miksujemy, a następnie wbijamy po jednym jajku naraz, za każdym razem ubijając. Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy.

Ciasto, które powinno w tym momencie być zbitą kulą, dzielimy na blacie nożem na dwie równe części. Następnie każdą z nich owijamy folią plastikową, a po zawinięciu spłaszczamy ręką. Wsadzamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie łatwiej rozwałkować, a ciastka lepiej utrzymają swój kształt.

Dżem:

Kiedy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy malinowy dżem. Najpierw owoce wkładamy do rondla i powoli podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie wypływać z nich sok. Drewnianą łyżką rozgniatamy je, by przyspieszyć ten proces. Kiedy maliny zmiękną, dodajemy cukier oraz startą skórkę i sok z cytryny. Podgrzewamy dalej na małym ogniu , często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-6 minut aż dżem zacznie gęstnieć. Możemy sprawdzić konsystencję, kładąc niedużą ilość dżemu na talerzyku i wsadzając go na 2 minuty do lodówki – po wyjęciu powierzchnia dżemu powinna pomarszczyć się pod naszym palca. W razie potrzeby gotujemy dłużej. Jeśli na powierzchni owoców pojawi się piana, zbieramy ją łyżką. Dżem musi całkowicie ostygnąć przed nakładaniem na ciastka.

Pieczenie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Na dobrze obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy pierwszą połowę ciasta do grubości około 3 mm i wycinamy kształt ciastek okrągłą foremką. Powtarzamy rozwałkowywanie, aż wytniemy ciastka ze wszystkich ścinków ciasta. Układamy i pieczemy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy 10 minut aż brzegi ciastek będą złociste. Zdejmujemy ciastka z formy po 2 minutach i zostawiamy do ostygnięcia.

Analogicznie postępujemy z drugą część ciasta, ale z wyciętych ciastek wycinamy środek za pomocą foremki w kształcie gwiazdki. Wyciągamy wycięte kształty – możemy dodać je do reszty ciasta i ponownie rozwałkować, nalepić na inne ciastko w formie dekoracji albo upiec. Pieczemy około 9 minut (jeśli nalepiliśmy gwiazdkę na ciastko, będzie potrzeba chwili dłużej). Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

W końcu na ciastka z pierwszej partii nakładamy po 1/2 do 1 łyżeczki dżemu i przykrywamy ciastkiem z dziurką.  Ponadto ciastka-gwiazdki z dżemem możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Agnieszka Kinecka

Agnieszka Kinecka

Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.