CIASTO NA PIZZĘ – JAK ZROBIĆ TO IDEALNE?

Kuchenny Niezbędnik, Nauka gotowania

CIASTO NA PIZZĘ – JAK ZROBIĆ TO IDEALNE?

fot. Cookmagazine

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. Powinno być odpowiednio chrupkie i ciągnące się zarazem, a położone na nim składniki nie mogą spadać, ani zbytnio obciążać drożdżowego placka. Oto jak zrobić idealne ciasto na pizzę.

Idealne ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę powinno składać się jedynie z wody, mąki, drożdży oraz przypraw, w tym wypadku cukru, soli i odrobiny oliwy. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży wystarczy dodać ich nie więcej niż 50 gramów. Wcześniej należy połączyć je z odrobiną mąki, łyżeczką cukru i wodą. Drożdżowy placek powinien mieć czas na spokojne dojrzewanie przez minimum kilka godzin.Ciasto na pizzę przygotowujemy przeważnie z mąki pszennej, co nie znaczy, że to nasza jedyna opcja. Uważać należy jednak, by wybrane zboże nie było zbyt kleiste i nie tworzyło zbyt zbitego ciasta. Mąka żytnia niezbyt dobrze będzie się nadawać do pizzy, podobnie zresztą jak kukurydziana.Wyrośniętego placka nie rozwałkowujemy energicznie i nie ugniatamy zbyt mocno. Pizza powinna być w miarę cienka, ale na tyle gruba, by utrzymać składniki, które na niej położymy. Jeśli ciasto klei nam się do rąk, a zapewne tak jest, warto podsypać je odrobiną mąki.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.