Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Obiad, Przepisy, Kolacja, Sezon na, Pomidor

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Fot. Cookmagazine

CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM to jedno z klasycznych dań kuchni wegetariańskiej. Jeżeli użyjemy ciecierzycy z puszki czy ze słoika, jej przygotowanie zajmie nam najwyżej pół godziny. Smaczna jako samodzielne danie, można ją również wykorzystać jako dodatek do makaronu.



Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Po 30 sekundach wlewamy przecier pomidorowy i dosypujemy zioła oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy sos na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i gotujemy ją w sosie jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekaną pietruszkę. Podajemy ze świeżą bagietką jako samodzielne danie lub jako sos do makaronu.

Smacznego!


Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek